неделя, 4 януари 2009 г.

Вампумът и неговата стойност




Какво представлява вампумът?

Алгонкинските народи се славят като откриватели и майстори на вампумените мъниста. Протокът на Лонг Айланд, около който били разположени народи като Делауери, Уампаноаг, Нарангасет, Мохегани, Пекоти изобилствал с бели мидени черупки, от които се правели специални цилиндрични мъниста.  Думата "вампум" или "уампум" произхожда от „wampumpeag”, което означава „бели нанизи”. Работата по направата им е доста трудоемка. Мънистата се изготвят с каменни сечива, полират се, докато придобият цилиндрична форма и накрая с помощта на каменен или дървен свредел се пробиват дупки.

Вампумът в миналото

   Когато холандците дошли в Манхатан, започнали да търгуват кожи срещу вампумени нанизи. Постепенно вампумът се превърнал в платежно средство, новата местна валута. Лилавите мъниста били по-ценени, тъй като били по-редки и затова се продавали по 15-20 цента, докато цената за белите била наполовина. Малко по малко колонистите се научили да ги произвеждат в големи количества. Но щом вампумените мъниста били откарани в Европа, оттам ги заменили с порцеланови имитации. Индианците харесали порцелановите мъниста, които били също толкова красиви и подходящи за украса.


     Символика

    За горските индианци вампумът носи важна символика. Белите мъниста най-често се свързват с мира, хармонията и доброто, а лилавите с тъга и гняв.
Всяко важно събитие като сключване на брак или примирие, церемония по оплакването на близък, повеждането на битка е белязано от връчването на вампумени колани. Вампумът е индианският начин за пренасяне на информация, тъй като той има мнемонично значение. Той служи като помощно средство на този, който има тежката отговорност да помни важните исторически събития, предания и истории. Такива хора са своеобразни подвижни библиотеки, способни да разказват с дни само като хвърлят бегъл поглед върху вампумените символи.
    Ирокезите, които са известни като майстори във везането на вампумени колани, вероятно заимстват правенето на вампуми от алгонкините, тъй като в миналото не са имали достъп до този вид миди. При ирокезите вампумът има функцията на своеобразна длъжностна значка, която отличава човек.

Няма коментари:

Публикуване на коментар