сряда, 30 април 2014 г.

Жилища на крайбрежните племена от Изтока (East coast dwellings)


      Домът на Скуанто - индианецът, който помогнал на заселниците в първата им зима на новата земя - представлявал "уето" или куполовидна дървена постройка, която летем се покривала с кора от кестен, а през зимата – със сплетени растителни рогозки. Огнище по средата осигурявало топлина и светлина. То не изглеждало никак странно в очите на заселниците, които горе-долу по това време започнали да въвеждат в употреба комина в жилищата си. Мнозина колонисти отбелязват, че индианските жилища били доста по-топли от английските. Не криели почудата си от майсторството, с което се правели рогозките, непропускащи дори при пороен дъжд.
    
     Ето как изглеждали и по-големите индиански жилища, които впечатлили пилигримите в Плимут през 17-ти век.




     Всички знаем, че пилигримите, които се качили на Мейфлауър през 1620 г. тръгнали напълно неподготвени, без да имат представа къде отиват. За разлика от испанците и французите, които на своите експедиции към новите земи пращали основно войници, обръгнали на тежки условия, капиталистите от Лондон в желанието си да изкарат бързи пари рекламирали Новия свят като съвършената и безгрижна земя, която само чака да бъде населена. Когато стъпили на континента, пилигримите осъзнали окаяното положение, в което се намирали. Без провизии, без добитък, с непригодни за новите условия сечива, във враждебна и непозната среда, само шест седмици преди началото на зимата. След първата зима от 102 души оцелели половината. Въпросът е как въобще имало оцелели? 
    Отговорът ни се дава в записките на губернатор Брадфорд. Като крадяли. Пуританите се криминализирали, но всичко било по божията воля. Обирали индианските къщи и гробища, открили огромни запаси от царевица, съхранявани в подземни ями – характерна практика сред местните. Само за сравнение диетата на жителите на Нова Англия средно се равнявала на 2500 калории дневно (диетата им била хранителна) – доста повече от дажбата на европееца от средновековието. След въпросната зима и ключова среща с пилигримите Тискуантъм, останал в историята под името Скуанто, зажявял завинаги сред пришълците в Плимут. И това в голяма степен ги спасило.  




Няма коментари:

Публикуване на коментар