вторник, 2 септември 2014 г.

Речта на Лудата Мечка (Crazy Bear)


"Сега вече няма нищо. Животът беше преди. Сега просто седим неподвижно и чакаме смъртта. Ала ти не мисли, че смъртта ме плаши. Всичко на този свят умира. Даже скалите се рушат от времето. Само Майката Земя и Небето са вечни. Но на мен ми е тежко на сърцето от мисълта, че не умрях по-рано, че все още съм жив, а животът го няма. Нашият свят бе свободен свят. Свободата стоеше над всичко. Но аз чак сега разбрах това. Днес се раждат деца на нашите деца. Старците им разказват за великите времена на лакота, когато народът ни можеше да пътува и ловува където си пожелае - никъде не се издигаха огради, препречващи пътя ни. Ала родените днес вече не могат да разберат това. Аз знам, че животът може да бъде различен от днешното съществуване, но моите внуци няма да знаят това. Ние почти не боледувахме. Дишахме чист въздух и ядяхме дивечово месо - от свободни, силни животни. Белите не ни принуждаваха да ходим на училище, нито пък да се молим на техния бог. Околният свят, приятелю мой, бе за нас това, което за вас е мъдрата книга. Ние четяхме по листата, по тревата, по пясъка, по камъните. Животните и птиците деляха с нас суровостта и нежността на Земята. Всичко живо бе наш роднина. Но белият човек не мислеше така. Той не разбираше как е възможно дървото и реката да се явяват наши родственици. Целият свят, с изключение на него самия, му се струваше населен с диви и опасни твари - зверове и индианци. И той запoчна да изтребва нашето голямо семейство. 

       Изчезнаха бизонът, лосът, еленът. Оредяха нашите гори. Земята е майка за всички народи, а белият пришълец разпра корема й със своя плуг. Отначало мислехме, че белите са просто глупави и слаби, та заради това не разбират езика на различните същества. Оказа се обаче, че те са луди. В кръвта им тече твърде много злост и тя отравяше белите хора. Горчиво съжалявам, че въобще им позволихме да проникнат в нашите земи. Но нима можехме да знаем, че са толкова различни от нас? Как можехме да предположим, че чуждоземците ще измислят свои закони на живота, а няма да последван вечния порядък на Великата Тайна, която е творец на всичко съществуващо! В сърцето ми се е загнездила голяма мъка…Приятелю, твоето племе е огромно, аз видях вашите градове, твоите братя са неизброими. Предей им нашите думи чрез твоята хартия. Ние доста ти разказахме. Словото не бива да пада на земята и да се превръща в прах. То се ражда за дела, излита като птица и кръжи над нас вечно, за да могат хората да го ползват. 
     Когато вече не живеехме на свобода, Ниският Бик ни донесе от страната на змиите [т.е. шошоните, бел. ред.] вестта за един прорицател, който твърдял, че отминалите времена ще се върнат, земята ни ще се очисти от белия човек, отново ще се появят стадата коне и бизони, ще се завърнат нашите загинали воини… Мнозина повярваха и започнаха да изпълняват Танца на духовете, както учеше ясновидецът…Аз зная, че неговото предсказание ще се изпълни. Големият Крак и много други паднаха от куршумите на войниците, но нима с това може да се спре едно пророчество? Не знам колко скоро то ще се сбъдне, но това със сигурност ще стане. Светът на белите хора е болен и затова той трябва да умре. Тогава ще се върне животът."

Мато Уитко (Лудата Мечка), оглала лакота
25 коментара:

 1. Замислих се върху тези размишления и стигнах до извода , че не е единствена Лудата мечка , която размишлява по този начин ... В нашите земи , на различни географски ширини се случва същото , което се случи навремето на индианците .Просто го осъзнах!...

  ОтговорИзтриване
 2. Всеки да намери себе си

  ОтговорИзтриване
 3. Всеки да намери себе си

  ОтговорИзтриване
 4. "Ще останат тези които обичат планетата,а на американския континент ще оцелеят само индианците" .....

  ОтговорИзтриване
 5. СВОБОДАТА ПРЕДИ ВСИЧКО!ЩЕ ОСТАНАТ 144 000 КОИТО ЩЕ УПРАВЛЯВАТ СВЕТА !КОИТО СА БЕЗГРЕШНИ !

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Напротив, тези 144000 евреи по 12000 от всяко племе ще бъдат взети от земята и преселени на друга планета. В Откровение на йоан не пише, че тези ще управляват земните жители.

   Изтриване
 6. Кога ли ще се изпълни пророчеството?? Тя покварата ,завистта безхаберието и всички останали лошотии вече не подбират цвета на кожата за съжаление

  ОтговорИзтриване
 7. Защо ли наименованието на този нееволюирал клет човечец гласи - Лудата Мечка!?!? Дали негрите желаят да ги съблекат голи, да ги върнат в африка, по джунглите, от където са ги взели, едва ли!!!

  ОтговорИзтриване
 8. Защо ли наименованието на този нееволюирал клет човечец гласи - Лудата Мечка!?!? Дали негрите желаят да ги съблекат голи, да ги върнат в африка, по джунглите, от където са ги взели, едва ли!!!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Защото те са изгубени бледолики като теб, които не осъзнават цивилизационната лудост!

   Изтриване
 9. Една тежка Истина,важаща вече и за по голямяа част от планетата Земя! А Земята е нашата Майка,но ние я убиваме с безхаберие и алчност!

  ОтговорИзтриване
 10. Тежко ни и горко когато Творецът започне да прочиства земята!!!Алфа и Омега. Начало и край. ........ " И разлютиха се народите, и дойде гневът Ти и времето да бъдат съдени мъртвите, и да дадеш отплата на Твоите раби - на пророците, на светиите и на ония, които се боят от името Ти, малки и големи, и да погубиш губителите на земята." Откр.Йоан гл.11 ст.18

  ОтговорИзтриване
 11. Нарушавайки равновесието в природата си носим паследствията.

  ОтговорИзтриване
 12. Много народи са загинали.За нас остава поуката и осъзнаването на цената на свободата.Мисля,че най-хуманното нещо на света е оръжието в ръцете на съзнателните,отговорни хора.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Оръжията не носят мир, каквито и да са и е без значение в чии ръце са...

   Изтриване
 13. Много народи са загинали.За нас остава поуката и осъзнаването на цената на свободата.Мисля,че най-хуманното нещо на света е оръжието в ръцете на съзнателните,отговорни хора.

  ОтговорИзтриване
 14. Като всяко зло и световното си има име-САЩ.В исторически план всички империй с обречени на гибел,ред е и на тази!АМИН!!!

  ОтговорИзтриване
 15. Не са лоши белите хора. Друго е това което покварява човечеството и за тази отрова няма раса, която да не е податлива. Власт, контрол, алчност, надменност. Знанието което идва при индианците, как да четат природата също идва от белите и това е знание пристига в Америка хилядолетия преди Колумб. Ако бялата раса изчезне обаче, ще изчезне човечеството. Лудата мечка може да е много мъдър човек, но има неща за раждането на бялата раса, които и той не знае. Всичко съществува с причина. Бялата раса също.

  ОтговорИзтриване
 16. За съжаление,Майката Земя вече не ни иска.Старае се
  горката да се отърве от нас чрез различни природни механизми.Ние обаче,ще се самоунищожим преди мея.Дано тя оцелее.

  ОтговорИзтриване
 17. Най -големия геноцид в човечеството за 500г са избити 100 000 000 индианци

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Че е било геноцид да, но че са били сто милиона а е лъжа! Няма начин при милиард и половина хора до началото на 20 век да бъдат сто милиона. Като се има в предвид, че до първата половина на 19 век, човечеството винаги е било под 1 милиард!

   Изтриване
 18. Ама ега ти нахалника си Луда Мечко! Ти действително не си наред!
  Как така ще седиш и ще чакаш, бе хаймана с хаймана! Ти знаеш ли изобщо, че нищо не знаеш, и че трябва веднага да сядаш да учиш и да четеш! Как ще си намериш работа като нямаш никакво образование? Били изчезнали лосовете и елените, които сте трепали преди и след това сте ги яли! И като сте яли и пили десетилетия, даже векове наред, какво се е променило в живота ви! Ами нищо! Като само ядеш и се веселиш и после ходиш до кенефа, ти на това живот ли му викаш? Че по какво тогава се различавате вие индианците от същите тези елени и лосове, които трепете! И те правят цял живот същите работи - пасат трева и после акат където им падне, любят се, разхождат се насам-натам, докато срещнат някой вълк, който вземе, че ги изпапа или някой ловец като вас, който вземе, че ги утрепе! За да си ги хапне после сладко, сладко... Я да взимаш да четеш, да учиш и да се ограмотяваш, че иначе от твоето съществуване няма никаква полза! Научете се да живеете цивилизовано! Стига сте мрънкали, че някой ви бил виновен...

  ОтговорИзтриване