вторник, 9 август 2011 г.

Високо или по-скоро, много дълбокоРазгеле! Да ни е сладко! След четири години книгата, вдъхновила мнозина сред нас да поемат по свещените индиански пътища вижда бял свят....

"На пръв поглед "Черният Елен - уроците на един шаман от племето лакота" е поредната книга за живота и посланията на северноамерикански индиански шаман. Дори на български език вече има издадени няколко такива - "Подиграващият Враните", "Седемте видения на шамана Бизоновата Шатра", "Силата да лекуваш" и др.; в световен мащаб те са стотици. Всяка от тях обаче е уникална - като пътеките, по които отделният човек достига до Познанието, като способностите, които придобива. Същевременно те се допълват помежду си, изграждайки един достоверен, цялостен, а също и разбираем, близък за читателя образ на индианския "човек на силата". Тъкмо в тези аспекти - автентичност, детайлност и ярко присъствие, характеризиращо се с прекрасно чувство за хумор, неподправена мъдрост и дълбока загриженост за бъдещето на цялото човечество и неговия общ дом, Земята - книгата на Уолас Черния Елен и Уилям Лайън бележи едно особено високо (или по-скоро много дълбоко) ниво. Тя е от онези творби, които не е достатъчно да заемеш, за да прочетеш веднъж, а трябва да имаш, за да можеш да черпиш пак и пак напътствия и вдъхновение от тях - и да откриваш всеки път нови нива на разбиране.

Авторът, Уилям С. Лайън получава бакалавърска степен по математика (1963) и докторска степен по антропология (1969) от Канзаския университет. През последните три десетилетия предмет на неговите изследвания са шаманските практики на северноамериканските индианци и главно тези на племето лакота. В момента д-р Лайън е професор в Центъра за религиозни проучвания към Мисурския университет. През 1990 г., в резултат от дългогодишното му сътрудничество с известния индиански шаман Уолас Черния Елен, е публикувана книгата „Черният Елен. Уроците на един шаман от племето лакота“. През 1996 г. излиза неговата „Енциклопедия на лечителските практики на коренните американци“ (The Encyclopedia of Native American Healing), а през 1998 г. – „Енциклопедия на коренния американски шаманизъм“ (The Encyclopedia of Native American Shamanism). Д-р Лайън е дългогодишен сътрудник на списанието Shaman’s Drum и консултант по северноамериканска индианска култура към Фондацията за шаманистични изследвания на Майкъл Харнър."

от Любомир Кюмюрджиев


Няма коментари:

Публикуване на коментар