четвъртък, 11 септември 2014 г.

"Шаман" на Робърт Шей в ново издание




     В последната седмица на август на пазара излезе ново българско издание на големия исторически роман от Робърт Шей „Шаман“ (изд. „Изток-Запад“). Обобщихме три причини, поради които това масивно произведение от 552 страници наистина си струва четенето:

Първа причина: Добре позната и обичана тематика.

 Ако като деца сте чели в захлас класическите индиански романи на Карл Май и Майн Рид, то вероятно за вас „Шаман“ ще докосне струните на миналото и ще изтръгне любими позабравени мелодии. Страниците на романа носят онзи характерен приключенски дух и стремеж към доблест и чест, който отеква в сърцата на малките читатели дълго след като са гонили кокошките и са разпаряли пухените възглавници в дирене на перца за индиански корони. За разлика от „Винету“ и „Оцеола“ обаче, в „Шаман“ се прокрадват множество теми, разбираеми единствено за зрелите читатели. Тежките житейски избори, през които преминават персонажите, както и красиво описаните еротични моменти в книгата, отличават произведението на Робърт Шей от типичните детско-юношески романи и го правят непредсказуемо и изключително вълнуващо за четене. За някои хора „Шаман“ е носталгия към детството, за други – красив прочит на индианската митология, а за трети – исторически трилър, изпълнен с действие и обрати.

    Втора причина: Фабулата 

    Във времена на кървави сблъсъци между бели преселници и червенокожи, между свещени индиански традиции и развитието на бъдещата най-силна нация на света, един човек има привилегията – или проклятието – да принадлежи и към двата воюващи свята. Неговото име е Сив Облак, дете на любовта между изискан французин и индианка, а също така ученик на шамана на племето сак. Когато Сив Облак мистично се докосва до своя дух-покровител Бялата Мечка и приема неговото име, съдбата му изглежда предрешена – той ще бъде новият шаман и водач на племето си. Именно тогава обаче неговият баща-аристократ го заставя да поеме отговорността на бялото си потекло и да наследи грижите за огромното семейно имение „Виктория“. Младият шаман Бялата Мечка сякаш спира да съществува; той се прекръства на Огюст, завършва образованието си във Вашингтон и дори се влюбва в красивото бяло момиче Нанси. Когато бели и индианци започват конфликта, известен като „войната на Черния Ястреб“, Бялата Мечка/Огюст трябва да реши на чия страна е... В този епичен разказ смесица от митове и история, мистика и реалност, горчиво-сладка любов и жестока война, трагичната история на древните индианци придобива нов смисъл.

      Трета причина: Робърт Шей 

      Талантливият американски писател и журналист Робърт Шей (1933–1994) владее отлично умението да пресъздаде една далечна историческа епоха по начин, който е интересен и докосващ за читателя. Шей е автор на няколко исторически романа, чието действие се развива в коренно различни времена и държави – като например Япония от епохата на самураите („Шике“, 1981), средновековна Франция, арена на катарите и трубадурите („Всичко е светлина“, 1986), и не на последно място, времената на Кръстоносните походи (двата тома на „Сарацинът“, 1989). Въпреки това Робърт Шей е най известен като писател-фантаст, благодарение на съавторството си в трилогията „Илюминатус!“. Последната е спечелила куп литературни награди, служи за основа на популярна компютърна игра и е поставяна като поредица от пиеси, достигнали сцената на Британския национален театър. Ако не сте запознати с творчеството на Шей, „Шаман“ определено е една добра и достъпна отправна точка.

източник: manager.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар