събота, 17 декември 2011 г.

Индиански хумор


Попитали един стар индианец защо хората се държат странно, когато пият. А той отвърнал: “Защото в алкохола има смес от най-различни животни – от шункхпала (кучето), шунка уичаша (маймуната), кокаханла-блока (петела), кимимила (нощната пеперуда), зинткала (птицата и по-конкретно калвача), татанка (бизона) и мато (мечката), а последните две съставки са от игму (котката) и кокоце (прасето).

Когато човек пие, животните започват да излизат наяве. Едно по едно...

В началото излиза малкото кутре. Пиещият поздравява всеки, усмихва се и се радва точно както кутрето маха опашка и ближе всекиго. После изпива още едно.

Идва ред на маймуната. Пиещият започва да жестикулира, да прави физиономии, маймунджулъци, да се закача, шегува. Изпива още едно.

След което идва петелът. Чувства се толкова добре, че му се иска да пее и подхваща песен. Но след първия ред, забравя продължението, затова подхваща друга, която му идва наум. Забравя я наполовина и зачеква нова. И така чувства се като че е на сцена, но звучи като врякащ петел. После пийва още едно и преминава в следващия стадий.

Идва ред на нощната пеперуда. Не му пречи, че е минало полунощ. Ще будува до сутринта в търсене на още пиячка, още купон и веселба. Обикаля и се оглежда за места, където евентуално са се събрали хора, досущ както нощната пеперуда бива привлечена от лампи и светлини. Пийва още едно.

Започва да чука от врата на врата. Както кълвачът чука като телеграф по дърветата в гората, пияницата обикаля от врата на врата и чука в търсене на компания и пиячка.

Следващият стадий е този на бизона. Започва да се мисли за бизон, за неудържим. Никоя врата не може да го удържи. Блъска се наляво-надясно и се опитва да пробие.

Следва ред на мечката. Вече става опасно. Пияният е като гладна мечка. Ломи и чупи наоколо. Никой не е в безопасност. Мало и голямо се страхува.

Тогава изскача котката. Мъжът е прекарал цялата нощ навън. Подобно на котката, която прекарва нощта в лов или търсене на партньор, и сега по изгрев се прибира уморена в хралупата си.

А накрая идва стадият на прасето. Мъжът, който е доволно пиян вече, ровичка из кухнята за каквито и да е остатъци от вчерашната вечеря. Уморен е, спи му се, но е умрял от глад, затова гледа да се наплюска здравата. След като хапне добре, ще си намери място за спане, дори на най-необичайното място и ще се просне безгрижно и ще грухти и хърка с отворена уста, досущ като прасе.
-----------

Да, дори пред лицето на хроничния, прогресивен масов убиец, алкохолизма, индианецът е открил забавен начин да гледа на този реален проблем. Можете ли да си представите как щеше да живее съвременният коренен американец, подложен на сегрегация, дискриминация и бавна анихилация чрез лъжи, интриги и зависимост от алкохол и дрога, ако не бе запазил силата на своя хумор? Хуморът до днес спасява неговото сърце да не заболее твърде много. Защото този, който няма сили да се усмихне и засмее, е обречен на гибел.

Няма коментари:

Публикуване на коментар