събота, 11 декември 2010 г.

Как се прави сънохващач - документален филм



линкове за дърпане:

http://www.megaupload.com/?d=Z035RITK - това е единият от двата филма,които има по темата.

http://www.megaupload.com/?d=KSKZ7T35 - това е другият

Легендата за Сънохващача


Преди много време, когато светът бил млад, един стар Духовен водач от народа Лакота отишъл на върха на висока планина и получил видение.
В това видение, Иктоми, великият Правещ Номера и учител по мъдрост се появил във формата на паяк.
Иктоми говорил на старейшината на Свещения език, който само Духовните водачи от Лакота могат да разберат.
Докато говорел, Иктоми, паякът, взел от старейшината върбовия му обръч, на който имало пера, конски косми, мъниста и дарове за Духовете и започнал да плете мрежа.
Той говорил на старейшината за циклите на живота… Как всички ние започваме живота си като малки бебета, след това навлизаме в детството, после - в зрялата възраст и най-накрая достигаме до старостта, когато трябва да се грижат за нас като за деца и така изпълваме последния цикъл.
"Но, - казал Иктоми, докато продължавал да плете мрежата, - през всеки период на живота има много сили - някои добри, а други лоши. Ако слушаш добрите сили, те ще те насочват в правилната посока. Но ако слушаш лошите, те ще те наранят и ще те отведат в грешната посока".
Той продължил: "Има много сили и различни посоки, които могат да ти помогнат или да ти попречат да живееш в хармония с природата, с Великия Дух и всички негови прекрасни учения".
През цялото време, докато говорел, паякът продължавал да тъче мрежата, като работел от периферията и наплитал към центъра на кръга.
Когато Иктоми спрял да говори, дал на старейшината мрежата и казал: "Погледни, мрежата е идеален кръг, но има отвор в центъра на кръга.Използвай мрежата да помагаш на себе си и на твоя народ да постигате целите си. Използвай я, за да помaга на вашите идеи, сънища и видения. Ако вярвате във Великия Дух, мрежата ще улавя добрите идеи, а лошите ще отпраща през отвора".
Старейшината предал своето видение на народа си и сега Сиуксите използват Сънохващача като символ на мрежата на техния живот. Те окачват Сънохващача над леглата си в своите домове, за да отсява техните сънища и видения. Добрите неща от сънищата им се улавят в мрежата и остават съхранени там… а лошите неща излизат през отвора в центъра на мрежата и не са вече част от техния живот.
Те вярват, че Сънохващачът показва посоката на тяхното бъдеще.

линкове за дърпане:

http://www.megaupload.com/?d=Z035RITK - това е единия от двата филма,които имам по темата.

http://www.megaupload.com/?d=KSKZ7T35 -това е другия филм по темата.

3 коментара:

  1. Много интересно! Това ли бил капанът за сънища на Стивън Кинг?

    ОтговорИзтриване
  2. Книгата на Кинг не съм я чел, но мисля, че съм гледал филма преди време. Но не помня да имаше някаква индианска нишка в него. Или греша.

    ОтговорИзтриване
  3. Няма индианска нишка за лаиците като мен, но явно индианският сънохващач е в основата на книгата, то и заглавието е показателно. Все се чудех защо е толкова важен, понеже ми бе непознат, но сега разбрах идеята и, може би, пак трябва да препрочета този роман.
    Неведоми са пътищата Кингови. :)

    ОтговорИзтриване