сряда, 29 декември 2010 г.

Всичко за пау-уау събoрите (Pow wow Trail Episodes)По-долу има линкове от някои епизоди на Pow wow trail, пресъздаващи в детайли атмосферата на индианските събори.

из статията на Л.Кюмюрджиев "Когато тъпанът говори и Орловите пера танцуват"

"Словосъчетанието "пау-уау" идва от езика на група племена от атлантическото крайбрежие на Северна Америка и първоначално е означавало "шаман" или "събрание /съвет/ на шамани". Предполага се, че първите европейски заселници погрешно започнали да наричат "пау-уау" всяко голямо събиране на индианци. По-късно, когато много коренни американци започнали да си служат с английския език, те на свой ред възприели това словосъчетание като своеобразен международен термин. Така днес пау-уау е понятие, което всички племена на северноамериканските индианци употребяват за своите танцови фестивали и празненства.

Някогашните индиански танци са били свързани с племенни ритуали - военни, ловни и други.
"Песните и танците са се създавали като подражания на животните и природните сили, затова са били отчитани като свещени" - казва Бойе Лад, съвременен танцьор и историк от племето уинебаго. Сега все още съществуват церемониални танци, но повечето са просто заради удоволствието да се танцува, заради неповторимата атмосфера на индианския празник.

"Здравей, индианска Америка! Певци, седнете около тъпаните! Танцьори, пригответе се! Време е да развеем перата!" - звучи от високоговорителите гласът на водещия пау-уауто, наследник на някогашния лагерен глашатай."

Няма коментари:

Публикуване на коментар