вторник, 24 януари 2012 г.

Най-възрастният индианец


Най-възрастният индианец, за когото имаме исторически сведения е ирокезкият военен водач Тах-уон-не-ах, познат на британците като Трошещия веригата. Той бил вожд на сенека, племенник на именития водач Сеяча на Царевица и подобно на други големи ирокезки вождове избрал да се бие на страната на англичаните по време на Американската революция (1777-1783).

Рожденната му дата все още е предмет на дискусии. Сведенията са различни и варират от 1737 г., както е на надгробната му плоча, до 1760 г. Едно е сигурно Трошещият веригата умира през 1859 г. Ако се вземе най-ранната предполагаема дата, а именно 1737, това прави 122 години, което за мнозина изглежда крайно невероятно предвид това, че по официални данни най-възрастният човек, живял някога на Земята е умрял на 115 години(говорим за доказаните случаи, другите са в сферата на метафизичното).

При всички положение за Трошещия веригата се знае, че е бил на пословично висока възраст, когато става военен предводител на своя народ и дори да не е рекордьор за расата си, несъмнено е сред нейните първенци по дълголетие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар