вторник, 6 април 2010 г.

"Неустрашим дух" на Стивън Амброуз




"Неустрашим дух" е творба на любовта: възторжена и героична."

Дейвид М. Шрайбман, "Уолстрийт Джърньл"

С това завладяващо приключенско повествование Стивън Амброуз, авторът на бестселъра "Денят на десанта", ни предоставя изчерпателно описание на едно от най-впечатляващите пътешествия в американската история. Амброуз проследява експедицията на Луис и Кларк от надеждата на Томас Джефърсън да открие път по вода до Тихия океан, през спиращите дъха мигове от реалното пътуване до самотната смърт на Луис в Начъз Трейс. Междувременно Амброуз ни разкрива Американския запад такъв, какъвто го вижда Луис - див, величествен, изпълнен с първична красота. "Неустрашим дух" е великолепно изложение, което ще донесе удовлетворение на читателите от различни поколения.

"Една великолепна и значима книга - интелигентно осмислена и прекрасно написана."

Блейн Хардьн, "Уошинггьн Поуст Бук Уърлд"

"Увлекателен, изчерпателен подход към тази експедиция... Живо описание на пътуването на двамата капитани, предадено със страст и въодушевление от господин Амброуз."

Алвин М. Джоузефи-младши, "Ню ЙоркТаймс Бук Ривю"

"В "Неустрашим дух" [Амброуз] не само улавя романтиката в експедицията на Луис и Кларк... но и по великолепен начин очертава културния и политическия контекст, на чийто фон се осъществява тя... Амброуз по блестящ начин възстановява експедицията от гледната точка на Луис."

Даниъл Л. Уик, "Сан Франсиско Кроникьл"

Стивън Амброуз е авторът на "Към Америка", "Бурната синева", "Като нищо друго на света", "Денят на десанта" и "Банда от братя", както и на биографиите на Дуайт Айзенхауер и Ричард Никсън. Основател е на Центъра на Айзенхауер и е президент на Националния музей на Деня на десанта в Ню Орлиънс. Роден е на 10 януари 1936 г. и умира на 13 октомври 2002 г.

2 коментара:

  1. Това е книжка, възхваляваща духа на "завоюване на Границата" и според мен с леки расистки нотки. Доста пълно представяне на експедицията на Луис и Кларк и добре показва какво са представлявали тези американски почти легендарни личности.

    ОтговорИзтриване
  2. Честно казано не съм я чел, само съм я прелиствал, но имах такива подозрения. Или може би съм ги чул от някой, който вече я е прочел.
    Но така е, Луис и Кларк са сериозни светила за американските заселници и не дотам "светли" за много местни жители.

    ОтговорИзтриване