вторник, 6 април 2010 г.

Салма ДилайлПърво ни отнеха земята. Но не се задоволиха с това. Превзеха реката ( тя посочва с ръка към масивното строителство за укрепване на р.Сейнт Лоурънс, което на практика прегражда със стени достъпа на жителите на резервата с водния ресурс.)
После посегнаха към небето ( тя показва мостовете, жп естакадите и магистралите, които закриват пространството над резервата, заглушаван от бръмченето на хилядите автомобили наоколо.
Дори поискаха да превземат и бързеите ( казва тя, имайки предвид плановете на Квебек да впрегнат водните сили на последните бързеи на р. Сейнт Лоурънс, като построят ВЕЦ-ове и множество бентове)
Ганауге означава „при бързеите”. Ние черпим сили от бялата вода – нашата духовна сила. А те искат да я превърнат в електричество, за да имат хората повече микровълнови печки.
Майка ми имаше прекрасен чичо. Той предсказа, че един ден в Ганауаге ще плуват чудовища. Тя все не доумяваше какво чичо имал предвид, докато не отвориха морския път през 1959г. Тогава видяла гигантските кораби да обикалят напред-назад. Те били чудовищата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар