четвъртък, 24 юли 2014 г.

Осем малко известни неща за Колумб ( Eight little known facts about Columbus)


 1. Колумб излъгва за обявенатa от него награда

Кoлумб обещава 10 000 мараведи (540 долара) – горе долу целогодишната заплата за един моряк по онова време - на първия, който види новите земи. Въпреки че негов моряк пръв съзира сушата, Колумб не изплаща наградата, твърдейки, че той я е видял преди него, макар да е бил в каютата си.

2. От самото начало Колумб използва сила

„Те искаха да споделят с всички и когато поискаш нещо, никога не ти отказват.” – пише той. Арауак нямали оръжия – в тяхното общество нямало престъпници, затвори и затворници. Те били толкова добросърдечни, че Колумб записва как в деня, когато Санта Мария потънал, арауак се опитвали с часове да спасят хората и товара. Местните били толкова честни, че от кораба не липсвало абсолютно нищо.Въпреки че местните арауак, тайно и лукаян посрещат с дарове Колумб, той отбелязва в дневника си: „Отведох насила няколко туземци, за да ми разкажат повече за земите си."

3. Колумб праща лъжливи доклади до кралицата

„Донесоха ни папагали, памук, копия и още много неща. Бяха готови да разменят всичко,което им поискаме. Имат стройни, добре сложени тела и красиви черти. Не носят оръжие. Когато им показах меча си, клетите диваци се порязаха на него. Нямат желязо. Копията им са от тръстика. От тях биха станали превъзходни слуги. С 50 души можем да подчиним всички и да правим, каквото си искаме с тях.” 
    За пред испанската кралица обаче пише, че туземците са канибали, хладнокървни убийци, с грозни лица и  кучешки носове. 

4. Хората на Колумб са убийци и изнасилвачи 

Негов приближен Микеле де Кунео пише, че Колумб раздавал туземките като компаньонки. „Докато бях на лодката, адмиралът ми подари красива карибка. Заведох я в каютата си, беше гола, част от обичайте им, и аз изпитах възбуда. Последвах желанието си, но тя се дърпаше и ме издра с нокти. Тогава взех въже и я напердаших здравата. Пищеше, както никоя друга на света, издаваше невъобразими крясъци. Накрая ми се подчини. Мога да ви уверя, че момичето, сякаш беше израсло в училище за блудници.”

 Един от хората на Колумб, Бартоломе де Лас Касас, бил толкова покрусен от бруталните действия срещу местните хора, че напуснал службата си и станал католически свещеник. „Такива нечовешки неща и ужасии видяха очите ми, толкова чужди за човешката природа, че потрепвам само от мисълта.” Той описва как испанците под командването на Колумб отрязвали краката на децата, които се опитвали да избягат, за да изпробват колко остри са мечовете им. Отнемали сукалчетата от гърдите на майките им, за да ги хвърлят с все сила върху камънаците. Според Касас мъжете дори залагали кой от тях ще успее с единичен замах да разреже човек на половина. Само за един ден той станал свидетел как испанските войници разчленили, обезглавили или изнасилили 3000 местни. Де Лас Касас прекарал остатъка от живота си опитвайки се да помогне на беззащитните хора. Не след дълго обаче не останали местни, които да защитава. Експертите са установили, че преди 1492г. населението на остров Испаньола е било малко над 3 милиона. Само 20 години след пристигането на испанците, там са останали едва 20 000 човека. След 50 години вече нямало нито един оцелял местен.

5. Колумб - първият робовладелец в Америка

Според Колумб златото е най-ценното нещо. Който го притежава, притежава всичко на света. Притежава, както ключът към избавлението на душата от чистилището, така и пътят към връщането ѝ в райските блаженства. Колумб поробва хиляди. През 1516г. испанският историк Педро Мартир пише: „Кораб без компас и карта може да открие пътя от Бахамите до Испаньола само като следва труповете от мъртви индианци, които са изхвърлени в морето.” Христофор Колумб печелил предимно от робството, отбелязва Касас. Всъщност Колумб бил първият търговец на роби в Америка. Когато местните роби умирали, те били заменяни от чернокожи. Синът на Колумб става първият търговец на африкански роби през 1505г. Обещанията му към кралица Изабел и Фердинанд за несметни богатства го принуждават да форсира експлоатацията на злато. Той принудил мирното население да работи в златните му мини, докато не умрат от изтощение. Ако някой работник не успеел да изработи дневната си квота от злато, войниците му отрязвали ръцете и ги връзвали около врата му. Робството било толкова непоносимо за тези добри хора, че 100 от тях извършили масово самоубийство. Католическият закон забранил поробването на християни, но Колумб намерил решение на този проблем. Той просто отказал да покръсти местните хора в Испаньола. В провинция Чикао всички над 14 години трябвало да носят по един напръстник златен прашец на всеки три месеца. Тези които не склонявали, губели ръцете си и били оставяни да кървят до смърт – така според испанските сведения умрели повече от 10 000 туземци. 
За 2 години били избити 250 000 индианци. Много майки предпочитали да отровят себе си и децата си, за да не попаднат в ръцете на белите. 


6.Колумб превръща индианките в секс робини 

През 1500г. Колумб небрежно пише за това в дневника си: „Лесно можеш да вземеш за една жена същите пари като за цяла ферма. Това сега е много често срещано и има много търговци, които търсят момичета – най-вече такива на 9-10 години.” На второто си пътуване до Новия свят, Колумб си взел оръдия и кучета. Ако някой местен се съпротивлявал, той му отрязвал носа или ухото. Ако роб се опитал да избяга, Колумб го погребвал жив или пращал кучетата си след него. Когато испанците свършвали месото и нямали с какво да хранят кучетата, те убивали бебетата на арауак и ги използвали като кучешка храна. Тази практика е известна като монтериа инфернал – адското преследване.

7. Колумб се завръща в окови

Бруталността на Колумб била толкова голяма и легендарна, дори по негово време, че губернатор Франсиско де Бодаболя го арестувал заедно с двамата му братя, оковал ги и изпратил обратно в Испания да отговарят за престъпленията си срещу туземците. Кралят и кралицата на Испания обаче помилвали Колумб и го освободили, защото хазната им се пълнела със злато.

8. В Америка все още честват Денят на Колумб

Всеки втори понеделник от Октомври милиони хора по света празнуват Денят на Колумб. Те учат децата си на сладки детски песнички, разказват си приказки и имат традиции. Изненадващо обаче, истинската история на Христофор Колумб е много далеч от мита за него. Денят на Колумб, който се празнува в САЩ, е изобретен от католическото братство Рицарите на Колумб. През 30-те години на миналия век те търсели католически герой, на който децата да подражават. През 1934г. в резултат на тяхното настояване Конгресът и президент Франклин Рузвелт вписват Денят на Колумб като официален празник в чест на този смел изследовател. Или поне така смятат някои. 
    В училище продължава да се преподават лъжи като това, че Колумб, великият и смел мореплавател, е открил Америка, без да ни се казва цялата истина. Той не само, че не е откривал Америка, но на него дължат смъртта си милиони миролюбиви и невинни хора, превърнати в първите американски роби – нещо, което Америка се бори да изкорени в следващите 300 години. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар