вторник, 15 юли 2014 г.

Осем малко известни факта от историята на индианците (8 little known facts)


1. Колумб никога не е стъпвал в Северна Америка. Колумб акостира на Карибите, Бахамите и Хаити ( островите на Централна Америка) и никога не навлиза навътре в континента. 

 2. Историята за Покахонтас от филмите и романите е тотално сбъркана. Покахонтас или Матоака е на 8 години, когато се появява рицарят Джон Смит. Тя никога не се влюбва в него, макар и двамата да изпитват взаимно уважение. По-късно Матоака се омъжва за млад индиански воин, от когото има дете. Но съпругът й умира, а детето й е поверено на роднини, когато тя попада в плен на европейците на 15-16 год. възраст. Докато е в плен среща търговеца Джон Ролф. Под негово влияние приема християнството, получава името Ребека и остава в селището на заселниците. Умира едва 22 годишна.  3. Денят на благодарността ознаменува клането над пекуот.

През 1621 пилигримите в знак на благодарност за това, че са се избавили от глада и че имат успешна реколта раздават храна на своите благодетели - индианците. Това бил еднократен акт на признание. През 1636 г. пилигримите откриват убит заселник в Плимут и обвинят за това индианските си съседи. Незабавно е сформирана войска и при нападението колониалистите изгарят близките селища и избиват 400 индианци пекуот, включително жени и деца. Губернаторът на колонията, Уилям Нюуел заявява: „От днес нататък ще празнуваме този ден като благодарност към бог за подчиняването на пекуот." В следващите 100 години денят на благодарността се организира от всеки следващ губернатор единствено и само в чест на кървавата победа.


 4. Редскин – повече от обида

До средата на 19-ти век във вестниците в Америка фигурирали текстове като „Наградата за скалп на редскин (червенокож) се вдига на 200 долара”. Думата "редскин" се ползвала повсеместно като възможно най-дерогативната и обидна по отновение на коренното население. Затова и понастоящем има сериозна критика към футболния отбор Washington Redskins, като индианците настояват клубът да се преименува.  5. През есента на 1862 г. Линкълн издава нареждане за най-голямата публична екзекуция в историята на САЩ – 38 дакота са обесени пред погледа на 4000 зрители. Провинението им е, че са се вдигнали на бунт срещу белите, подтиквани от лошите условия в резерватите. Труповете им били ползвани за медицински цели и експерименти.

 6. Хитлер сериозно изучавал концепцията на индианския резерват

Има много свидетелства за това, че Хитлер се вълнувал от историята на индианците и особено много от идеята за резервата. От 1863-1868г. военните пленили 9500 навахо и 500 мескалеро апачи. Те били затворени в дупки в земята, пазени от войници, оставени с оскъдни порции храна. За нула време измират 3500 от пленниците. Хитлер изучил добре тези примери от историята, за да се вдъхнови за създването на концентрационните лагери. 

7. Има 566 признати от конституцията племена в САЩ
  Повечето знаят за съществуането на едва 10. 

 8. Индинците били основна брънка в търговията с роби

   Индианците умирали не само от болести и войни, а и заради сериозните мащаби на търговията с роби. Последните открития и научни изследвания доказаха не само това, но и наличието на т.нар „моливен геноцид” . Чиновници като Уолтър Плекър, завеждащ бюрото за демография във Вирджиния, буквално сменил расата на хиляди индианци в своите доклади, като ги вписал като чернокожи. Целта му била да заличи индианското присъствие от вирджинските архиви.Няма коментари:

Публикуване на коментар