четвъртък, 24 ноември 2016 г.

Десетки ранени при протестите в Северна Дакота
Полицейските сили в Северна Дакота са използвали сълзотворен газ и водни оръдия срещу протестиращите против изграждането на петролопровода Dakota Access, в резултат на което са ранени над сто души, съобщава Guardian.

Протестиращите също така съобщават, че срещу тях са били използвани гумени куршуми и шокови гранати. Сблъсъците с полицията са се развили на мост, намираш се в близост до един от лагерите, издигнат от местни индианци, еколози и социални активисти, настояващи за спиране на противоречивия проект.

„Атакуваха ги с водни оръдия, а температурата навън е минус 5 градуса. Протестиращите бяха приклещени и атакувани с палки, гумени куршуми и лютив спрей”, съобщава ЛаДонна Алард, член на сиукското племе, обитаващо резервата „Стендинг Рок”.

Местната полиция описва инцидента като част от „продължаващите безредици” и заявява, че протестиращите са „много агресивни”. Говорителката на шерифсвото заявява, че водните оръдия са били използвани, защото протестиращите са палили огньове върху и около моста.

Арестуван е само един човек, но според данните на сдружението Indigenous Environmental Network са ранени 167 души, от които седем са имали нужда от болнично лечение. „Като медицински лица имаме опасения от реалния риск за живота в следствие на хипотермия при използване на водни оръдия в тези условия”, заявяват от Медицинския съвет към индианския резерват.


Този инцидент е поредният жесток сблъсък между невъоръжените активисти, наричащи себе си „защитници на водата”, и милитаризираните полицейски сили и частните охранители. От началото на протестите през пролетта са арестувани над 400 активисти, а полицията многократно използва лютив спрей, сълзотворен газ, гумени куршуми, електрошокови пистолети, звукови оръдия и кучета.

Членове на индианските общности от „Стендинг Рок” организираха първите протестни лагери по бреговете на река Мисури през април. Те се опасяват че тръбата ще мине под основните им водоизточници, което създава риск от замърсяване. Протестиращите също така изтъкват, че строежът засяга древни индиански гробища.

Строителството на участъка от тръбопровода, минаващ през Северна Дакота е почти завършено, но компанията изпълнител – Energy Transfer Partners все още не е получила окончателно разрешение преминаването под реката. През миналата седмица компанията заведе съдебен иск, чрез който се надява да принуди правителството да и разреши да продължи строежа незабавно.

До сблъсъците в неделя вечерта се е стигнало, след като група протестиращи са се опитали да разчистят два изгорели автомобила, блокиращи моста, по който минава пътя между резервата и най-близкия голям град – Бисмарк. Изгорелите автомобили са там от няколко седмици, като полицията е издигнала допълнителни барикади зад тях, което принуждава пътуващите до града да правят обход от над 30 км.

„Целта беше да премахнем тази барикада, защото е опасна – не само за хората в лагера, но и за близките населени места”, заявява представител на протестиращите. По думите му активистите наистина са запалили огньове на две места, за да се топлят и да приготвят супа и чай.

„Те използват тази барикада като извинение да отнемат законното ни право на протест. Напрежението тук расте заради слуховете, че подготвят прокарването на тръбата под реката”, коментира Франк Архамбаут от племето „Стенднинг Рок”. „В нашето семейство никога не сме празнували Денят на благодарността. За нас това винаги е бил ден на скръб за момента, в който е почнал геноцида на този континент. Ставащото в момента идва като доказателство за нещата, които говорим”, добавя той.

http://baricada.org/

Няма коментари:

Публикуване на коментар