вторник, 17 ноември 2015 г.

Много силно - танц на народите от Юкон (Yukon nations dance)Погледнат отгоре, Юкон представлява живописен гоблен - много заснежени планински върхове, девстенни гори, тундра, реки покрити с лед, които хранят множество диви животни. Една от основните атракции на Северна Америка и Канада е именно Юкон с близо 80 на сто непокътната природа. Цялата мрежа от рекички, която оплита Юкон е защитена от три национални парка. Юкон е сред най-големите еко-райони в света. 

Намира между Аляска, Северозападните територии на Канада и Британска Колумбия. Повече от 2920 мили пътища, свързват Юкон с различните общности, канадци и американци. Официално е територия на Канада от 1898 г. с 34 000 души население. Малко пародоксално звучи, но в момента населението е по-малко от колкото когато град Даусън е бил център на Златната треска на Клондайк. Юкон е дом на 25 % от всичките мечки гризли на Земята.

Тук също може да се види областта с най-големият неполярен лед в света, както и най-голямата гранитна маса в планинската верига St. Elias. 

Голяма част от населението е коренно индианско. Територията е населявана от поне 14 различни племенни общности, сред които тагиш, начо няк дун, тлингит, куанлин, уайт ривър, вунтут гуичин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар