петък, 6 ноември 2015 г.

Езерото на петна, Британска Колумбия (Osoyoos lake)


Малко са природните богатства, които остават незасегнати от разрушителната сила на човека. Още по-малко са кътчетата, където древните индиански племена могат да намерят покой, необезпокоявани от светската суматоха. Всичко това се случва на едно от най-красивите местенца на земята, неподвластно на времето и индустриализацията. 

Мястото е долината Оскоган, намираща се в Британска Колумбия, Канада. Там е разположен един от най-богатите на минерали водни басейни в света. Запомнете името му, нарича се Осойоос, познат като “петнистото езеро”. Водата е изключително богата на натрий, магнезий и калций. През летните месеци, поради високите температури, които достигат до 40 градуса, се получава изпаряване, оставящо след себе си минерали под формата на басейнчета. Всяко едно от тях придобива различен цвят, поради разнообразните видове минерални вещества и тяхната концентрация.
Освен красива, водата е и доказано лечебна. 

Още в древността, индианците са лекували своите болежки, независимо дали става дума за навяхвания, кожни проблеми, болки в тялото или инфекции, потапяйки засегнатите си крайници в езерото. Дори по време на сражения, воините са получавали временно примирие, за да отидат до Осойоос и така да изцерят своите рани. Великолепието на гледката е неописуемо с думи, а дори множеството фотографии едва ли могат да ни дадат пълна представа за този природен феномен. В този смисъл, ни остава само да прелетим до Канада, за да се насладим наяве на езерото Осойоос. Щастливците, които виждат с очите си красотата му трябва да го сторят отдалеч, надзъртайки над металната ограда, която го заобикаля. Причината за наличието на загражденията е лесно обяснима - тя намира израз в страха от посегателства върху езерото, които могат да развалят магическото творение на природата. Не малко са случаите, в които подобни уникални гледки вече могат да бъдат видени единствено на снимки, тъй като някой предприемчив бизнесмен с големи възможности решава да си построи резиденция, дворец, хотел и т.н. Подобна съдба е щяло да има и Осойоос. През 1979 г. семейството на Ърнест Смит слага ръка върху свещеното езеро за индианските племена с намерение да построи СПА център, за да използва лечебните свойства на водата. Борбата за собствеността продължава твърде дълго и едва през 2001 г. е сключена сделка на стойност 720 хиляди долара, като близо 80% от тази сума е платена от организацията на индианците. Радостното обаче е, че те не се отказват от мечтата си да обитават своята естествена среда - петнистото езеро и площта около него, които са населявани от техните деди. Победата на традициите и любовта към родната земя над бизнеса и любовта към парите е рядко явление в днешно време. Но ето, че има и изключения.


  Източник: http://www.highviewart.com/


Няма коментари:

Публикуване на коментар