понеделник, 19 октомври 2015 г.

Романът "Светлина в гората" на Конрад Рихтер (The light in the forest by Conrad Richter)


Светлина в гората (The Light in the Forest) на американския писател Конрад Рихтер е великолепна книга, напомняща ми на Синята птица от Ана Юрген, преведена на български през далечната 1960 г. Романът "Светлина в гората" е писан през 1953 г. и макар че е художествено призведение вплита в себе си множество исторически личности и реални факти и събития от края на 18-ви век и периода на Американската революция.

Книгата разказва за премеждията на едно бяло момче, Джон Бътлър, което бива пленено от народа на лени ленапе в щата Пенсилвания. Момчето, което бива осиновено от индианеца Куйлога и получава името "Истински син" бива напълно асимилирано и обиква с цялото си сърце своето ново семейство. Когато американската армия сключва споразумения с ленапе и те са принудени да върнат своите заложници момчето изживява истински шок от връщането си към цивилизацията. Отказва да приема билогочния си баща за свой истински родител, продължава да носи индианските си дрехи и се преструва, че не разбира ни думичка английски.

През 1958 г. година излиза и едноименният филм по романа, продуциран от компанията Уолт Дисни. Може да гледате целия филм в YouTube. Ето линк към първата му част.

https://www.youtube.com/watch?v=AqwZ9wTA7hA

Няма коментари:

Публикуване на коментар