понеделник, 17 ноември 2014 г.

Шифърът на навахо (Navajo code talkers)


 По време на Втората световна война индианците навахо се включват в американския морски пехотен корпус, за да предават кодирани съобщения на своя собствен език, който се отличава със сложната си граматика. Шифърът на навахо е единственият, който остава неразбит до края на войната. Индианците били изключително отдадени на ролята си и станали известни със своите умения, бързина и най-вече жертвоготовност. Не позволяват нито един от тях да попадне във вражески ръце и да разкрият кода.

В Битката за Иво Джима майор Хауър Конър разполага с шестима навахо, които предават съобщения нон-стоп в продължение на два дни. Шестимата получили и изпратили над 800 кодирани съобщения, всичките без грешка. „Ако не бяха навахо, никога нямаше да превземем Иво Джима.“ – заявил смият майор.


Никак нелош филм по темата е Windtalkers с Никалъс Кейдж и Адам Бийч. Ето резюме на съдържанието и линк за сваляне:

"Какво е общото между Джордж Вашингтон, майка Тереза, Уинстън Чърчил и индианците навахо Честър Нес и Сам Билисън? Всеки от тях е получил ордена на Конгреса - най-високото американско отличие, връчвано на цивилни граждани. С Нес и Билисън това се случва на 26 юли 2001г. от ръцете на президента Джордж Буш, в присъствието на трима от техните съплеменници - последните оцелели от групата от 29 индианци, участвали в изработването на тайния код, използван от американската армия по време на Втората световна война. Но беше необходим повече от половин век и един филм като “Гласът на вятъра”, за да се заговори най-сетне за тези герои." 

Download:

http://zamunda.net/details.php?id=403521&hit=1


Няма коментари:

Публикуване на коментар