* По онова време царевицата е била 10 пъти повече, отколкото сега, а индианците са отглеждали повече от 60 сорта царевица - бяла и жълта, а още синя, червена, шарена и дори черна.
* Черната или морава царевица е особено лечебна. Съдържа антоцианини ( водоразтворими лилаво-сини пигменти в растенията) и фенолни вещества, както и други, важни за здравето фитохимикали. Концентрацията на флавоноиди в мóравата царевица е по-висока дори от тази в боровинките.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEizM5Q3GN4rfkcHIIdbc3foDpVDu-fO1oZQ-CK5zu3TUdOFKTnk7wVZPM-G3_Jy1kUrg6LrDL7AHPpvykPHt-UjxFxJsRrVPyfCSkNj0VJn70OWRmUAlFzpvUDY33cFsuX8nnks8eXkFecy/s1600/morava+tzarevitza.jpg)
* Колумб открива и донася семена от царевица в Европа през 15-ти век след пътуване до Перу. В днешно време най-големият производител на царевица в света са Съединените щати.
* Европейците се научават да приготвят царевични питки, качамак, както и пуканки именно от коренното население.
* Брой на редовете на един кочан е винаги четен. Обикновено царевичният кочан е от 8 до 22 реда. А жълтите зрънца, подобни на мъниста, достигат до 1000.
* Средният мексиканец консумира 90 кг царевица годишно. Около 40 килограма изяжда американецът, а индиецът – 15.
* Царевичният кочан, престоял 6 часа при стайна температура, губи до 40% захар.
* Площта на земята, заета от царевичната реколта, е на второ място в света. Царевица се отглежда на всички континенти с изключение на Антарктика.
* Царевицата съдържа 26 елемента от Менделеевата таблица и не губи полезните си свойства, дори когато е консервирана.
* Съдържанието на калории в 100 гр царевица е 325.
Няма коментари:
Публикуване на коментар