понеделник, 26 май 2014 г.

Интересни факти за царевицата (interesting facts about maize)


  * Царевицата и оризът са двете култури, които изхранват повече от половината от населението. За първи път е била опитомена от местните жители на Америка, според някои данни преди 6, а според други преди 7-12 хиляда години на територията на днешно Мексико. 

* По онова време царевицата е била 10 пъти повече, отколкото сега, а индианците са отглеждали повече от 60 сорта царевица - бяла и жълта, а още синя, червена, шарена и дори черна.

* Черната или морава царевица е особено лечебна. Съдържа антоцианини ( водоразтворими лилаво-сини пигменти в растенията) и фенолни вещества, както и други, важни за здравето фитохимикали. Концентрацията на флавоноиди в мóравата царевица е по-висока дори от тази в боровинките.
Подпомага намаляването на холестерола. Бори се със затлъстяването и диабета. Понижава кръвното налягане. Стабилизира и защитава вените и артериите. Подпомага доброто кръвообращение.  Укрепва имунитета. Силен антиоксидант, който забавя процеса на стареене. Предпазва от дегенерация някои клетки на тялото.   

* Колумб открива и донася семена от царевица в Европа през 15-ти век след пътуване до Перу. В днешно време най-големият производител на царевица в света са Съединените щати. 

* Европейците се научават да приготвят царевични питки, качамак, както и пуканки именно от коренното население.

* Брой на редовете на един кочан е винаги четен. Обикновено царевичният кочан е от 8 до 22 реда. А жълтите зрънца, подобни на мъниста, достигат до 1000. 


* Средният мексиканец консумира 90 кг царевица годишно. Около 40 килограма изяжда американецът, а индиецът – 15.

* Царевичният кочан, престоял 6 часа при стайна температура, губи до 40% захар. 

* Площта на земята, заета от царевичната реколта, е на второ място в света. Царевица се отглежда на всички континенти с изключение на Антарктика. 

* Царевицата съдържа 26 елемента от Менделеевата таблица и не губи полезните си свойства, дори когато е консервирана. 

* Съдържанието на калории в 100 гр царевица е 325. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар