понеделник, 25 ноември 2013 г.

Америндците и с европейски гени

   


   Коренното население на Америка не е единствено с азиатски произход, а притежава и европейски гени, сочат резултатите от изследване, цитирано от ВВС. За това свидетелстват тленните останки от дете, живяло преди 24 000 години край Байкалското езеро в Сибир. 
   
     Учени взели миниатюрна проба от скелета на детето, чиито тленни останки били открити на обект от палеолита в Сибир през 20-те години на миналия век. Те извлекли ДНК, за да изследват генома му. Става въпрос за най-древния човешки геном, който някога е бил дешифриран, отбелязаха авторите на изследването. След това геномът бил сравнен с този на съвременни хора, в частност на представители на туземното население на Америка. Целта била да се разкрие загадката, свързана с произхода им. 

     Доминиращата от близо един век теория гласи, че първите хора, стъпили на американския континент, са азиатски племена, които прекосили Тихия океан, минавайки през Беринговия проток. Това станало през период на заледяване, което понижило морското ниво между тихоокеанския азиатски бряг и брега на Аляска. Макар туземното население на Америка да изглежда генетично близко до популации в Източна Азия, други признаци посяха съмнения. Става дума за черепи, чиито морфологични особености са несъвместими с тези на черепите на представители на азиатски популации. Въпросните черепи са на хора, живели преди пристигането на европейците след откриването на Новия свят от Христофор Колумб.

http://www.nytimes.com/2013/11/21/science/two-surprises-in-dna-of-boy-found-buried-in-siberia.html?_r=2&

Няма коментари:

Публикуване на коментар