вторник, 12 юни 2012 г.

Камакът Уабанши

 
    Изключително рядка находка за Северна Америка, която днес може да се види в Чикагския музей. Става въпрос за огромен гранитен блок, на който е гравирано лицето на мъж с брада с отворена уста и затворени очи. По гравюрата има отвори и улеи, които навяват мисълта, че през главата се е изливала течност, която е преминавала през устата и се отичала в друг улеи. Гравюрата сменя редица колекционри още от времето на войните с местните индианци потауатоми, докато накрая се озовава в ръцете на Чикагското историческо общество. Има предположения, че склуптурата от камъка представлява индиански вожд и че тя е направена от обикновен бял войник от границата, но тази хипотеза все повече губи тежест. Остава въпросът защо лицето е с нетипични индиански черти като козя брадичка.

       Други считат, че е жертвен олтар на келтски или финикийски търговци, достигнали по тези земи векове преди Колумб. Този регион е истинска съкровищница на мед, а по това време медта се ценяла повече от всичко и като нищо е можела да бъде двигателната причина за подобна експдиция. И финикийците, и келтите имали обичая да жертват вражески деца в чест на своите богове, при това на подобни олтари. В случай с камъка Уабанши жертвената кръв е щяла да потече през лицето и да се излее през устата в река Чикаго като жертвен дар на водните духове, осигуряващи безопасен път към дома. Лицето наподобява финикиец, козята брадичка е типична за тях, а и мотивът със затворените очи се среща често във финикийските реликви.

3 коментара:

  1. Доста смело и интересно твърдение. Особенно за това, че е келтска статуя. Харесва ми. Има сведения, че един викинг през 10-ти век достига до америка, чийто прякор е "Червения" защото бил червенокос и червенобрад. Историците оспорват това твърдение, на което съм по-склонен да повярвам отколкото да повярвам откъде Колумб е прекосил океана. Поздравления за смелостта да публикуваш такава статия. Ако някой от болните (забележи, че не е в кавички) историци го прочете ще последва унищожителна критика. Колкото до финикйците е съмнително да са те понеже те са измислили парите,а в индианската култура парите не съществуват до появата на белите заселници. Така, че теорията е доста силно пробита откъм тази част.

    ОтговорИзтриване
  2. Е, сега един "болен" исторпик ще коментира. ;)))
    За съжаление историята е наука, която оперира с ФАКТИ, а не с болни фантазии и не приема измислиците на хора с развинтено въображение и психически отклонения (каквито са любителите на теориите за Велика България от континента Лемурия, българите като строители на пирамидите, създатели на космическия коръб, азбуката и нощното гърне и подобни идиотизми). ;)))

    Достигането на Америка от норманите е отдавна признат исторически факт.

    Що се отнася до въпросния камък най-вероятно става въпрос за фалшификат, каквито в САЩ се появяват доста в края на 19 в., вкл. известните "рунически" надписи.

    ОтговорИзтриване
  3. Лицето е издълбано от майстор, понеже си личат добре чертите и доста правилно е направено. Което ме кара да мисля, че за фалшификат някой доста се е постарал. Сега ако за теб фалшификатите са някои статуи направени от народи, които са врагове на индианския народ и култура, тогава може би да ... така е фалшификат е. Не виждам причина някой да хвълри такъв огромен ръчен труд за такава финна изработка само, за да хвърли в смут историците. А козята брадичка е характерна и за келтските народи, и ако не вервате веднага мога да ви изкопая една купчина известни личности с кози брадички, които са скнадинавци или централноверопейци.
    Не го правя за да се заяждам с някой, най-вече блек лоуф, просто се опитвам да разсъждавам и се чудя, кои ли ще са тези будали дето ще се опитват така да фалшифицират историята с една камара трудно обработени скали. Според мен тези трябва да са били болни фанатици.

    ОтговорИзтриване