понеделник, 9 април 2018 г.

Три причини да прочетете "Шаман" на Робърт Шей



През август 2014 г. на пазара излезе ново българско издание на големия исторически роман от Робърт Шей „Шаман“ (изд. „Изток-Запад“). Обобщихме три причини, поради които това масивно произведение от 552 страници наистина си струва четенето:

Първа причина: Добре позната и обичана тематика

Ако като деца сте чели в захлас класическите индиански романи на Карл Май и Майн Рид, то вероятно за вас „Шаман“ ще докосне струните на миналото и ще изтръгне любими позабравени мелодии. Страниците на романа носят онзи характерен приключенски дух и стремеж към доблест и чест, който отеква в сърцата на малките читатели дълго след като са гонили кокошките и са разпаряли пухените възглавници в дирене на перца за индиански корони.

За разлика от „Винету“ и „Оцеола“ обаче, в „Шаман“ се прокрадват множество теми, разбираеми единствено за зрелите читатели. Тежките житейски избори, през които преминават персонажите, както и красиво описаните еротични моменти в книгата, отличават произведението на Робърт Шей от типичните детско-юношески романи и го правят непредсказуемо и изключително вълнуващо за четене.

За някои хора „Шаман“ е носталгия към детството, за други – красив прочит на индианската митология, а за трети – исторически трилър, изпълнен с действие и обрати.

Втора причина: Фабулата

Във времена на кървави сблъсъци между бели преселници и червенокожи, между свещени индиански традиции и развитието на бъдещата най-силна нация на света, един човек има привилегията – или проклятието – да принадлежи и към двата воюващи свята. Неговото име е Сив Облак, дете на любовта между изискан французин и индианка, а също така ученик на шамана на племето сак.

Когато Сив Облак мистично се докосва до своя дух-покровител Бялата Мечка и приема неговото име, съдбата му изглежда предрешена – той ще бъде новият шаман и водач на племето си. Именно тогава обаче неговият баща-аристократ го заставя да поеме отговорността на бялото си потекло и да наследи грижите за огромното семейно имение „Виктория“.

Младият шаман Бялата Мечка сякаш спира да съществува; той се прекръства на Огюст, завършва образованието си във Вашингтон и дори се влюбва в красивото бяло момиче Нанси. Когато бели и индианци започват конфликта, известен като „войната на Черния Ястреб“, Бялата Мечка/Огюст трябва да реши на чия страна е...

В този епичен разказ смесица от митове и история, мистика и реалност, горчиво-сладка любов и жестока война, трагичната история на древните индианци придобива нов смисъл.

Трета причина: Робърт Шей

Талантливият американски писател и журналист Робърт Шей (1933–1994) владее отлично умението да пресъздаде една далечна историческа епоха по начин, който е интересен и докосващ за читателя. Шей е автор на няколко исторически романа, чието действие се развива в коренно различни времена и държави – като например Япония от епохата на самураите („Шике“, 1981), средновековна Франция, арена на катарите и трубадурите („Всичко е светлина“, 1986), и не на последно място, времената на Кръстоносните походи (двата тома на „Сарацинът“, 1989).

Въпреки това Робърт Шей е най известен като писател-фантаст, благодарение на съавторството си в трилогията „Илюминатус!“. Последната е спечелила куп литературни награди, служи за основа на популярна компютърна игра и е поставяна като поредица от пиеси, достигнали сцената на Британския национален театър.

Ако не сте запознати с творчеството на Шей, „Шаман“ определено е една добра и достъпна отправна точка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар