четвъртък, 31 март 2016 г.

Индианците с западно евразийски произход? (West Eurasian origins of Native americans)


Учени успяха да разкодират генома на 4-годишно момче, което е умряло в Сибир преди 24 000 години и да свържат произхода на американските индианци с Европа. Това е най-старият геном на съвременния човешки вид, разгадаван досега и подкрепя предположението, че предците на американските индианци са пристигнали в Америка от Сибир по време на последната ледена епоха. 

Учените допускат, че около една трета от модерните американски индианци са наследници на древен европейски народ. Разгадаването на ДНК спиралите е един от най-сигурните засега начини да се определя произхода на народите и миграцията им в древността. Погребението на сибирското момченце е било открито още през 20-те години на миналия век от руски археолози, близо до село Малта в Централен Сибир, близо до езерото Байкал. Заедно с него са били погребани и статуетки и предмети, сред които и фигурка на Богинята-Майка. Такива фигурки са били откривани в цяла Европа. 

Изследователите са успели да извлекат ДНК от кост на ръката на детето и да я разгадаят. Оказало се, че една част от генома му днес се среща у европейците, а друга - в американските индианци и е уникална за тях. Учените, обаче, били объркани от факта, че момчето не е свързано с представителите на съвременната монголоидна раса като китайци, корейци и японци, въпреки че съвременните американски индианци са най-близо именно до тях. 

Хипотезата е, че населението, живяло в района на Малта в някакъв момент се е смесило с населението на Източна Азия и след това е мигрирало към Новия Свят. Според изследователите това донякъде обяснява странните находки в Северна Америка, в някои от които древните скелети на индианци приличат на тези на европейци, а не на азиатци или на съвременните индианци.

http://news.nationalgeographic.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар