петък, 8 август 2014 г.

Изолирано индианско племе за пръв път излиза от джунглата

     
     Индианско племе, което досега е живяло в изолация в амазонската джунгла, е излязло от гората близо до границата на Бразилия с Перу, за да търси помощ срещу болести и нападения. 

    Новината съобщи бразилската Национална фондация за коренното население (FUNAI), която разпространи видеокадри от събитието. Племето се срещнало с други местни жители и било заснето на 30 юни. Това е първият случай, в който народът е филмиран или фотографиран. Хората от племето са облечени с кожени препаски и носят лъкове със стрели. От джунглата излезли няколко млади и здрави индианци, които искали да направят обмен на стоки - банани и др. Те нарушили изолацията си и в търсене на съюзници и оръжие, за да се защитят от чужди атаки на "не-индианци", които стреляли по тях и палели къщите им. 

      Малко познатото племе търсело и медицинска помощ, защото много техни близки са умрели от дифтерия и грип. За да може да се осъществи контактът между местните жители и изолираното племе, в района пристигнали двама преводачи, които говорят близък до техния език. 

     Този тип контакти се смята за опасен, защото всяко племе пренася зарази, а имунитетът им е слаб. Известни са случаи, в които цели племена са били унищожавани от не особено тежки болести. Предполага се, че изолираният народ е имал контакт с контрабандисти на дървесина и оръжие, които са им предавали зарази и постепенно са ги изместили от територията им. 

     Според информацията на FUNAI бразилската част на амазонската джунгла е дом на най-много племена, които не са установявали контакт с външния свят. Те са около 77 на брой.

Източник: Offnews

Няма коментари:

Публикуване на коментар