вторник, 3 юни 2014 г.

Осем интересни факта за Текумсе (Eight facts about Tecumseh)


1. Още в ранна възраст Текумсе загубва трима от най-близките членове на семейството си, убити от ръцете на американски пионери и войници. Баща му умира, защитавайки земите си по време на битката в Пойнт Плезънт през 1774 г, а последните му думи, насочени към по-големия син Чиксика, се превръщат в мисия и за двамата: „Никога не сключвай мир с американците”. През 1788 г. Чиксика е прострелян смъртоносно, а през 1974, друг от братята му, Соуасику е убит в битката при Фолън Тимбърс. 

2. Текумсе взима участие в най-тежкото поражение, което
индианците някога са нанасяли над американската армия. През 1790г. съюзът между шоуни и маями убива над 600 американски войници, а стотици други са ранени в битката край р. Уабаш. Индианците дават едва 21 жертви. 

3. Текумсе се опитва да обедини всички коренни народи срещу инвазията на белите. Той казва, че всеки племенен вожд, който се е подписал върху договор, продаващ Охайо и Индиана на белите, заслужава „да му бъде отрязан палеца”. Текумсе успява да съюзи отдавна враждуващи племена – сенека, уендот, сак и фокс, уинебаго, потауатоми, кикапу, оджибуе, отауа, ленапе, маями. „Чувал съм безброй оратори, но никой с дарбата на Текумсе”, казва за него бял войник. През 1806 г. Текумсе и пророкът Тенскуатауа създават Профетстаун, който трябвало да стане столица на големия индиански съюз. Текумсе сравнявал този съюз с изграждането на мощен бент срещу прилива на бели. Ето какво казва най-големият враг на Текумсе, губернатор Уилям Харисън, който впоследствие става президент на САЩ: „Ако ги няма Съединените щати, то Текумсе би влязал в историята като основател на царство, което по блясък би могло да се мери с Мексико или Перу. Няма трудности, които могат да го отклонят от намеренията му. От четири години неуморно е в движение. Днес е в Уабаш, утре край бреговете на Ири, Мичиган или Мисисипи.” 


4. Грандиозните му планове са унищожени от суетността и самонадценяването на неговия побратим Тенскуатауа. Американската армия нахлува в отсъствието на Текумсе – Харисън издебва момент, когато вождът е на юг, за да набира съюзници. Неговият брат Тенскуатауа или Пророкът държи позициите в Профетстаун. Когато армията напада, той уверява събратята си, че благодарение на медицинта му куршумите на белите няма да ги ловят. С това вдъхва временно кураж на воините, но думите му се оказват лъжа и Харисън изпепелява селището им. След като се завръща, Текумсе установява с мъка, че репутацията на брат му е срината, а конфедерацията – силно отслабена. 

5. Текумсе се бие на страната на британците по време на войната от 1812.г – постигат съвместно немалко победи и воинът е отличен до бригаден командир в британската армия. 
 
6. Текумсе има предчувствие за смъртта си. Не случайно преди битката край р. Темз заменя британската униформа със своите обикновени кожени дрехи. Британците изоставят индианските си съюзници, а Текумсе е смъртоносно прострелян. Със смъртта на Текумсе си отива и последният реален шанс за индианците да отблъснат в дългосрочен план експанзията на американците. 


7. Текумсе остава в историята със своето благородство. Никога докато той бил водач на съюза, не позволил измъчването на пленници. Англичаните оказали големи почести на загиналия воин, включително и с това, че дали доживотна пенсия на овдовялата съпруга и оцелелите му роднини. 

8. Митовете за Текумсе са много – никой не знае със сигурност кой е убиецът на Текумсе, но много хора си приписват заслугата. Тъй като Текумсе не давал интервюта, не водил записки и не разказал пред никого историята си, мнозина се възползвали от това, за да попълнят неясните моменти от живота му. Една такава история гласи, че Текумсе ухажвал едно бяло момиче, с което често четяли Библията и Шекспир, докато друга версия твърди, че пра-прадядо му е бил губернатор на Южна Каролина. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар