петък, 4 октомври 2013 г.

От архива: Ирокезкият вожд Дзоузеф Токуиро Нортън в БГ

   от архива: февруари, 2000 


   "СТАНДАРТ" 

    Индиански вожд влезе в Министерски съвет За пръв в историята на Министерския съвет вчера в сградата му влезе велик индиански вожд. Рано сутринта водачът на Мохок от племето на ирокезите Джоузеф Токуиро Нортън се срещна с шефа на Съвета по етническите въпроси Петър Атанасов. Той подари на домакина си копие от първия договор на индианците с белите заселници. Документът е под формата на извезан колан със символи. Екзотичният гост е в София по покана на Атлантическия клуб. Вождът обикаля целия свят, за да търси подкрепа за своето племе, което обитава областта Ганауаге близо до Квебек в Канада. Той се договори с Атанасов да обменя информация за проблемите на етническите малцинства.  

     "ЧЕРНО МОРЕ" 

    Индиански вожд влезе в родния МС Великият вожд на Мохок от Ирокезите Джоузеф Токуиро Нортън се срещна вчера със секретаря на Националния съвет по етническите и демографските въпроси Петър Атанасов в Министерския съвет (МС). Срещата е първа по рода си. След нея вождът подари на Петър Атанасов копие на първия договор, сключен между индианците от племето Мохок и белите заселници. Договорът е под формата на извезан колан, на който широка бяла линия символизира реката на живота, а по нея плуват две тесни сини линии, които са индианците и европейците, общуващи помежду си. Петър Атанасов подари на вожда книгата за спасяването на българските евреи "Извън хватката на Хитлер" на историка, роден в София, д-р Михаел Бар-Зоар. Целта на разговора ни с Великия вожд беше взаимно запознаване с дейностите на нашия съвет, който се занимава с проблемите на етническите малцинства в България и с дейността на съвета, на който Джоузеф Нортън е Велик вожд и който се стреми да запази културната идентичност на индианците в Канада, каза Петър Атанасов. Договорихме се да си помагаме взаимно с обмен на информация и по други начини при прилагането на различни програми в областта на малцинствените общности, допълни той. По думите му двете страни са се разбрали разговорът да не бъде последен. Джоузеф Токуиро Нортън, който е в България по покана на Атлантическия клуб, е избран през 1978 година за първи път за вожд на Съвета на племето Мохок от областта Ганауаге, а от 1980 до днес е преизбиран 10 пъти за Велик вожд на Съвета на Ганауаге. През последните 19 години Великият вожд Джоузеф Нортън и неговият съвет са имали обществен мандат за възстановяване на традиционното Мохокско правителство в Ганауаге. Това е основен фактор за балансиране на взаимоотношенията между Ганауаге и федералните и провинциални правителства. Вождът Нортън е привърженик на идеята, че Квебек трябва да постигне споразумение с коренните американци, за да бъдат разрешени дълготрайните териториални и юридически проблеми, преди провинцията да е предприела каквато и да е промяна в своя политически статут в рамките на Канада или извън нея. Джоузеф Нортън пътува много из Канада, Щатите и Европа с цел да запознае политици, учени и общественици с положението в Ганауаге.~ 



    "КАПИТАЛ" 

    Шефът на Атлантическия клуб Соломон Паси очевидно ще иска нещо от индианците ирокези. На 14 февруари по покана на атлантиците в “Шератън” ще изнесе лекция Великият вожд на махок от ирокезите Джоузеф Токуиро Нортън. Темата на лекцията на вожда Нортън е “Минало, настояще и бъдеще на коренните американци. Съжителството им с останалото население на Северна Америка [бледоликите, афроамериканци и т.н. - бел.ред] - политически и социални предизвикателства”. Индианецът има завидно CV - той е бил 10 пъти преизбиран за Велик вожд на съвета на ганауаге, член е на Канадската фондация за индиански изкуства, член е на УС на Канадския филиал на института “Джейн Гудол”, която подпомага приобщаването на децата към природата... Вождът Нортън, както всеки индианец, се занимава с лов и риболов и както всеки американец - с хокей и голф. Според представянето на Атлантическия клуб Великият вожд е “страстен привърженик на идеята, че канадската провинция Квебек трябва да постигне споразумение с коренните американци (индианците), за да бъдат разрешени териториалните и юридическите проблеми. Засега не е известно какво отношение има България към проблемите на ирокезите в Канада и с какво можем да им помогнем. Атлантиците обаче са постъпили доста толерантно към индианския гост, като са отменили традиционния винен коктейл след лекцията му с бирен такъв. Все пак и огнената вода се прави от ечемик. Запознати с нрава на шефа на атлантиците Соломон Паси предполагат, че математикът е замислил някоя от странните си сделки, превърнали се в смисъл на живота му. Навремето той повози с трабантчето си генералния секретар Манфред Вьорнер срещу приобщаване на страната ни към Северноатлантическия пакт, когато никой не вярваше, че някога ще кандидатстваме за НАТО. Вероятно сега Паси се е заел с попълване на златния резерв на БНБ, като ще предложи на Великия вожд мъниста срещу нъгитс (самородни късчета злато). 
    Хау!

  "24 часа"

   Великият вожд Токуиро: "Аз съм костенурка, която мисли дълбоко"


Няма коментари:

Публикуване на коментар