събота, 2 февруари 2013 г.

За връзката с природата...


     
Една баба Пасамакуоди беше казала:  "Най-съществената разлика между нас, индианците, и вас, белите е, че когато насреща ви стоят дървета вие виждате в тях единствено кибритени клечки и тоалетна хартия." 

 Една друга баба пък беше казала:  "Човекът е хищник. Опасен и вреден. Хем постянно яде, хем вечно е гладен. Но той може да бъде както проблемът, така и решението."

 От нас зависи. И ми се ще да си припомним, че...

..... независимо от расата, географската ширина, религията и обичаите всички хора си приличаме по едно основно нещо. Всички носим едно общо призвание в себе си. Родени сме да практикуваме една и съща професия...професия, която е преди всички останали. Преди да бъдем инженери, програмисти, секретарки, продавачи, бизнесмени, преводачи, шофьори, чистачи, трактористи, лекари, физици, прависти, филолози, магазинери и прочие. На всички нас ни е дадена една друга, изначална професия, която мнозина от нас не практикуват и дори са забравили, че я носят в себе си. И тази професия се нарича „пазител”.
     Точно така, пазител. Преди да бъдем собственици на имоти, хотели, коли, машинарии, вещи, преди да бъдем стопани на домовете си, ние имаме далеч по-отговорната задача да бъдем стопани на Земята, пазители на наследството, завещано ни от прадедите и от самия Творец.

Няма коментари:

Публикуване на коментар