понеделник, 10 септември 2012 г.

Из "Подиграващият Враните - шаманска мъдрост и сила"
Из „Подиграващият Враните-шаманска мъдрост и сила „

Въпросите задава Томас Майлс в разговор с Франк ПодиграващиятВраните,
традиционен лечител,духовен наставник и церемониален вожд на сиуксите-тетон


- В какво се изразява разликата между свещенните мъже и шаманите?

-Силата владее изцяло живота на един свещен мъж.Тя влияе на всичко в нас. Познанията и разбирането за нещата се натрупват по-бързо,а връзката ни с Висшите Сили и енергията е различна от тази на шаманите.Освен това свещенните мъже и жени имат повече начини за получаване на енергия и привеждането и вдействие. Можем да лекуваме другите и себе си по-лесно и по-бързо. По-често достигаме върхови мигове и опитът от тях е по-дълбок и траен.Свещенните личности могат да пътуват със силата на духа си до местата, обитавани от Висшите Сили и могат да се превръщат в животни или птици,които ходят сред хората и оглеждат какво ства при тях. Именно свeщените хора са онези, които племето или общността вика в тежки ситуации и точно те постигат най- впечатляващи резултати.Затова ние сме малко на брой за всички времена и само ние можем да покажем на хората цялата сила в действие.Затова ни наричат свещени мъже и жени. Но всички шамани също се отличават от обикновенните хора. През повечето време те изглеждат като другите, но всъщност са различни. Те мислят по друг начин. Случват им се странни неща. Имат просветления,които другите нямат.Точно различните мисли и изживявания им помагат да достигнат върховете,необходими за работата им. Друга съществена отлика при нас е, че в сравнение с хората, които не лекуват, или с обикновенните лечители, ние сме по-емоционални...Благодарение на емоциите, докато изпълняваме ритуал или лекуваме някого, можем бързо да променяме скороста,с която се движим към кулминацията.
Друго нещо, присъщо на свещените хора е, че знаем кои сме. Имаме ясна представа за себе си. Това не е самохвалство.То е истина. Знаем,че сме част от историята на сиуксите и щом сме станали кухи кости*, няма граници за делата на Висшите Сили в духовния свят в нас и чрез нас. Дори физическите ни тела,не са пречка за нас, тъй като духовете ни могат да излизат извън тях и да пътуват извън спиритуалния свят. Ние сънуваме, имаме видения и фантастични мисли.Това започва още от детството. Благодарение на тези свои способности сме винаги готови, ако Уакан-Танка и Помагачите решат да ни заведат на места и да ни покажат неща, които другите, поради затвореното си съзнание, може никога да не видят....”
-"Как един суикс става шаман?"
-"Някои мислят,че сме избрани за това,докато сме още в утробата на майка си.Може и да е вярно,тъй като повечето от нас започват да стават такива още като деца.Имаме странни усещания и мислим за Висшите Сили много повече от другите деца. Играем по-малко игри,по-малко се занимаваме и с други неща. Усамотяваме се и наблюдаваме какво се случва с нас. Разбира се, всичко това е дело на Уакан-Танка.Той се вглежда в нас и ни опознава.В действителност Той и Тункашила ни зоват."

*-кухите кости или други тръбички(напр.тръстикови)се използват от шаманите на много народи по света при т.нар.техника на „изсмукване”на болести. В случая обаче Подиграващият Враните използва това наименование,за да предаде образно разбирането,че свещените хора и шаманите са дупка или куха кост,през която преминава силата на Уакан Танка, за да протече навън към другите.------------------

-Франк, откъде си научил всички чудесни неща, които правиш?Имал ли си вътрешни пrозрения, които другите са нямали?
-Не ми е дадено нищо повече, отколкото на другите.Моите предци знаеха как да предизвикат пророчески сънища. По време на тези сънища се случваха всякакви странни и красиви неща,които не можеха да станат в обикновения живот. Появаваха се странни същества и идваха всякакви видове създания, понякога в страховити форми.Тези посетители разговаряха с хората и им изпращаха послания. Така те научаваха кои са помощниците им, какво искаше от тях Уакан-Танка и как щеше да им помогне да го осъществят Научаваха също,и това може би бе най- важното нещо, как да виждат нещата през очите на Висшите Сили. Шаманите сънуваха най-величествените, най-мощните и понякога най-старашните сънища.
-Защо според теб сънищата на шаманите са по-силни и ясни от онези на другите хора?
- Вече съм казвал и пак ще повторя, те са индивиди, чиято природа и начин на живот са напълно отворени за Уакан-Танка и Помагачите. Има и още нещо специално за шаманите.Повечето от техните магически сънища изобщо не са сънища.За тях това са реални случки, още повече, че често те не спят, докато сънуват.Знаем това,защото разказите им са предадени,някои са стигнали дори до белите, които пък от своя страна, са ги вмъкнали в книгите си.Чувал съм тези истории от старейшините, а приятели са ми чели някои от записите.Някои от моите собствени видения и сънища се превърнаха в реалности мога да кажа, че наистина извърших това или онова, без значение колко необикновени изглеждаха нещата.Има,обаче,едно нещо което не е било разкривано и това е начинът, по който тези сънища стават реалност.
Последните му думи ме изтеглиха почти в края на стола. Почувствах,че щях да чуя нещо изключително.
-На този дар-способноста да сънуваш ли се дължи предимството на твоите видения?
-Не на всичките,но на повечето.И ще ти кажа още нещо-аз наричам моето сънуване с друго име. Наричам го „виждане”и ще ти кажа как става.Уакан-Танка и Помагачите ме научиха да виждам с ума си,да докосвам с очите и да решавам със сърцето си....
-Какво значи-попитах отново-да виждаш с ума си,а не с очите?
-Умът вижда-отговори ми той-по-далече от физическото око.С него виждам онова,което и камера не би могла да съзре. Така излизам извън физическите бариери и разглеждам човека отвътре.Окото на ума променя начина, по който съдим за нещата.
-Как?
-Когато гледаме през съзнанието си, ние не съдим за хората и ситуациите според външното им проявление.Един човек може изобщо да не е красив отвън,но да е прекрасен отвътре.И когато служим като кости за Уакан-Танка и Помагачите,се научаваме да виждаме нещата в нова магическа светлина,да гледаме на хората и ситуациите по различен начин.Виждането означава да оставиш Силите да ти покажат нещата през техните очи.Хората сами отричат чудесата,защото отказват да приемат,че това може да се случи.
-Къде се научи на този вид виждане?
-Научи ме Железния Облак, но и моя баща,Орловата Мечка също умееше да го прави.
..........................................................
-Ти каза, че докосваш с очите си. Какво означава това?-попитах аз след кратка пауза.
-Използвам очите си,за да докосвам внимателно и с любов.Когато плача за някого,аз го докосвам с очи.Можеш да кажеш много за хората,докато гледаш в очите им,както и ти изразяваш с очи много неща,които не могат да се изрекат с думи.Очите изразяват истината или подлостта.Те ми казват какво наистина изпитва някой човек към мен.Много от болестите се виждат в хорските очи,ако знаеш как да гледаш.Когато търся подходящо лекарство или лекувам някого,му предавам своята вяра и го правя чрез очите.Така осъществяваме контакт и ако в него все още няма достатъчно вяра,виждайки я в мен,постепенно тя се влива в човека.Това е един от начините,по които довеждам неговото съзнание до моето,за да види какво съм получил от Уакан-Танка и Помагачите.Вече ти казах,че това е първото нещо,което трябва да направя,за да е успешно лечението ми.
Очите ни помагат да се докоснем до природата и да се учим от нея,което правим,наблюдавайки сезоните,промените в небето,ветровете,тревата,потоците и езерата.От опит знаем,че голямото езеро никога не е спокойно,докато малкото ни служи за огледало.Облаците имат различна форма,наподобяваща много неща и се променят постоянно.Нашите предци са видели първото си типи във формата на листото от тополата.Прилагаме тези уроци към хората и те ни помагат да разберем по-добре света около нас.Даже поглед хвърлен набързо към нещо.променя картината пред очите ни.Начинът по който хората седят,стоят,ходят или танцуват,също ни говори много за тях.През годините се научих да виждам с ума си,разбирайки вътрешните си мисли за Уакан-Танка и хората,след това да усещам с очите си и накрая да оставя сърцето да ми подскаже как да бъда честен и кой път да следвам."

-Защо решаваш със сърцето, а не с ума?
-Ако решавам с ума си, изпадам под влиянието на всички видове мисли,които се борят една с друга.Ако опитам да реша с очите си,независимо,че гледам с любов,трудно е да не се повлияя от това,което виждам в реалноста-как хората изглеждат,реагират и какво вършат.А когато взимам решение със сърцето си,оценката ми никога не е безчувствена.То отчита причините наранили хората-какво би трябвало да направят,за да останат нормални и живи.Предполагам,че това важи за повечето хора по света.Сърцето ми мисли за справедливост,спокойствие и надежда.То е като сърцето на Уакан-Танка,което ни приема да му служим като кости независимо,че нито един от нас не заслужава изцяло тази велика чест."
Кимнах в знак на съгласие,спомняйки си времето,когато бях на гости в дома му и там се бяха настанили девет души,които използваха храната му,леглата му,мебелите и дървата за отопление.Някои даже пиеха и нито един от тях не донесе нищо.Както често се случваше,те просто се бяха преместили да живеят при него.Попитах го защо не ги изгони.Отговорът му беше:
-"Кейт ще плаче и не бих могъл да го понеса...."

-"Не каза нищо за ушите,носа и устата-отбелязах аз.-Те не играят ли важна роля за твоето Виждане?"
-"Да,но не в същата степен.Когато виждам с ума,очите и сърцето си,всъщност гледам през очите на Висшите сили,а не като хората,притежаващи само естествена сила*.Обикновенно това е обратно на нещата,които биха видели човешките същества,защото те се влияят от своите мотиви и желания."
-"Тогава каква е ролята на носа?"
-"Освен обикновените си функции,като дишането,той събужда спомените ни,така че действа като кофчеже със съкровища,свързващо ни с миналото.Миризмите са свързани с всичко,което вършим.Уакан-Танка е покрил земята с тях,а ако комбинираме някои ще получим нови.Сладките аромати,като сладката трева и пелина,прогонват злите духове,а те пък са свързани с горчивите миризми.По време на Танца на Слънцето използваме пелина,за да извикаме Висшите Сили близо до нас,защото тази билка ги привлича,а освен това така се защитаваме и държим на разстояние всичко,което би ни навредило или попречило да осъществим добрите замисли.Миризмите събуждат също усещания,желания,нови хоризонти.Те ни осигуряват атмосфера на мистика и древност и възбуждат емоциите ни."
-"А ушите?"
-"Всичко съществуващо притежава звук-отговори той,а когато нещата се доближават едно до друго,между тях възниква звучене.Така се ражда музиката.Уакан-Танка,Майката Земя и останалите Помагачи използват звуците,за да общуват с нас-понякога с думи,но по често да пробудят умовете и сърцата ни и да ни тласнат към мисли за духовни неща.Майката Земя ни говори чрез тъпана.Дрънкалките са нежният глас на Уакан-Танка,който изпраща дъжд от благословии към земята.Флейтите са многообразните гласове на Съществата от Посоките.Гърмът е мощният глас на величествените същества-облаци.Именно ушите възприемат първи скалите и чрез тях те достигат до ума,духа и сърцето.Всички красиви звуци,които съществуват или се раждат,са творение на Уакан-Танка и подобно на всички красиви неща,които е сътворил. Той е жаден за тях.Затова не може да устои и да не се приближи към нас,когато ги използваме.Ние знаем,че е тук и споделя нашите изживявания."

Ясно е,че по пътя на виждането Подиграващият Враните получава жив пример за действието на дясното мозъчно-полукълбо,без някога да е изучавал биологичния модел на работа на мозъка.Той дори сравни виждането с отварянето на врата,но човек трябва да прекрачи прага,за да изживее всички чудесни неща,които го очакват в голямата магическа стая от другата страна.Дори когато сме там, обаче, добави той, абсолютно задължително е да „вярваме,за да видим”а не да следваме научния подход-да видим,за да повярваме.

-'Как още"-отправих поредния си въпрос към Подиграващият Враните,-"Уакан-Танка и Помагачите ни показват своите чудеса?"
О,да,устата!
-Чрез устата-отговори той-усещаме вкуса, ядем и общуваме...но чрез нея можем и яко да загазим! :D "  
Няма коментари:

Публикуване на коментар