вторник, 1 март 2011 г.

Разочарованието "Hopi survival kit"Последната книга, която прочетох е Hopi Survival Kit на Томас Майлс. Така ми се иска да можех да я препоръчам на всички, но в действителност тя истински ме озадачи. Човекът явно след страхотните книги за лакотския лечител Подиграващия Враните, една от която е издадена на български език, се е хързулнал здравата по леда на комерсиалното. Много хлъзгава е таз Ню Ейдж пързалка, щом повлича и стари, опитни кънкьори като бай Томас.

Първите сто страници на Hopi Survival Kit, което предвид малкия й формат и общия брой страници, а именно 350, си е 1/3 от книгата, ни убеждават колко големи късметлии сме, че сме попаднали на тази уникална книга, която ще отвори пред нас вратите на истинското древно познание на хопите, а с него ще ни натовари и с голямата отговорност да се превърнем в спасители на човешката раса от надвисналата над нея зла участ.

Впоследствие книгата
не става по-добра...Според мен Майлс сменя изцяло стила си на писане под влияние на своите съвсем църковни слабости. Тресе го не толкова стремежа към печелбарство, колкото някакво чувство на месианство. Открива го в нищо подозиращите хопи, на които прехвърля своите църковно-християнски разочарование, като преподрежда светогледа и възгледите им и построява своя нова църква...въртяща се около уж традиционни хопски виждания.

Истината е, че Майлс вижда в хопите истинските, забравени и изоставени божии деца, пазещи онова, което Църквата не е успяла. Дори си изсмуква от пръстите разни прилики между Масау, Пазителя на Земята според Хопи и Христос...Абе, щуротии големи....Всъщност добре, че не записах отзивите преди две седмици, когато я свърших, защото тогава нещата щяха да изглеждат по-различно.

Докато се рових в нета, попаднах на доста критики, насочени към Майлс за книгата му...Главно от индианци. Първо твърдят, че Дан Евехама, когото Майлс обявява за последния истински пазител на свещеното знание, след когото, разбира се, не остава никой друг, освен Майлсовата книга, която ще трябва да продължи мисията на пазителя...та според самите хопи Дан Евехама въобще не е упълномощен да говори от името на хопи и да приема подобна роля, за която никой друг не знае.

Когато хопи се обръщат към него с молбата да престане да изопачава културата им, той ги обвинява, че са псевдо-хопи, предатели на своята култура. Според Майлс те не знаят как да запазят своите традиции и познания,затова Бог го е пратил да им помогне. В неговите очи обаче тези, които го отритват са псевдо хопи.

Не на последно място той успява да разбуни духовете сред хопи, като предлага семинари по хопска духовност, където преподава традиционни хопски начини за молитва и лечение. Срещу него са подадени множество жалби, на които отговаря най-арогантно че "ще прави, каквото си иска, когато си поиска и с когото си поиска", защото бил оторизиран...

Ето какво съветват хопи: "Just do what everybody else here has already stated, don't believe his BS, don't buy his books,
and if you hear of him speaking anywhere - contact the Hopi cultural preservation office ASAP."

Или с една дума ако цените традициите на хопи, странете от този човек и книгите му...

Няма коментари:

Публикуване на коментар