сряда, 10 юни 2009 г.

Истинска война между индианци и полиция в Перу


Най-малко 50 души, вкл. 22 полицаи и 30-ина индианци, са загинали при сблъсък на полиция и армия с близо 5000 протестиращи в перуанския щат Амазонас, съобщи Асошиейтед прес.

Размириците избухнали в петък, когато силите на реда се опитали със сила да преминат през блокада, издигната от местни индианци в началото на април на пътя към обект на държавната компания "Петроперу".

Протестиращите срещу икономическата политика на правителството в региона успели да отвлекат над 50 полицаи. До днес 22 от отвлечените са били убити, седем от тях с копия. Военните успели да освободят 22 души, но още седем са в неизвестност.

Жертвите сред индианците са поне 30, вкл. три деца. Над 155 души са ранени, 1/3 от куршуми, според съобщеното от шефа на правителствената канцелария Йехуде Симон.

Според АП инициатор на протестите е Асоциацията за междуетническото развитие на перуанската джунгла. Нейният лидер Алберто Писанго е в неизвестност и се предполага, че е избягал извън страната.

Протестите са насочени срещу политиката на правителството за интензивно икономическо развитие на страната. Договорите за проучвания на находища на петрол и природен газ например обхващат 72% от перуанската джунгла.



Президентът Алан Гарсия е обвиняван, че е нарушил конституцията на страната, като е разрешил на местни и чуждестранни компании да разработват петролни находища, да секат дървен материал и да създават земеделски плантации на територии, собственост на местни етнически общности.

Според АП най-малко 30 хил. индианци от поречието на река Амазонка ще бъдат засегнати от съществуващите проекти.

Протестите принудиха Алан Гарсия да обяви на 9 май извънредно положение и суспендиране на някои конституционни права в четири перуански провинции, вкл. и Амазонас. От снощи там е въведен и полицейски час.

http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2209111

Няма коментари:

Публикуване на коментар