понеделник, 10 ноември 2014 г.

Какво означават имената на някои от известните щати и реки



Река Алабама е кръстена на племето, което някога живяло покрай бреговете й. Учените смятат, че името им произлиза от местните думи за „събирачи на билки“ или „косящи тревите.“
Вожд на алабама



Реките Канзас и Арканзас идват от европейските произношения на името на местното племе канза, така наречените „хора на южния вятър“ или „хора на водата“. Езикът им бил близък до този на сиуксите. Последният човек, който го говорел починал през 1983г.



Река Колорадо е кръстена така от първите испански изследователи. Името й означава „разноцветна“ и най-вероятно се отнася към красивите каньони, които е прокопала през пущинаците в продължение на милиони години. Някога се вливала в калифорнийския залив, но заради използването на водата й за човешки нужди, от средата на XX век реката пресъхва преди да стигне до океана.


Думата Кънектикът е френското произношение на местната алгонкинсак дума „куинетукет“, която означава „край дългата приливна река“. През XVII век думата започнала да се използва за името на реката, която дотогава била наричана просто „Голямата река.“ Преди 150 години била използвана за масов пренос на дървесина от границата с Канада.


Река Делауеър е кръстена на Томас Уест, барон де ла Уер, генерал-губернатор на първата успешна колония на англичаните в Новия свят.


Стигаме до река Мисисипи – ключов воден път за цялата история на САЩ. Тя е в центъра на най-голямата речна система в Северна Америка. В началото представлявала естествена бариера за младите Съединени щати, които тъкмо спечелили своята независимост във войната с Англия. Всичко на запад от Мисисипи било известно като „Дивия запад“ – пущинак, който за европейците само чакал да бъде опитомен. Преди строежа на железници и проправянето на пътища реките винаги са действали като „магистрали“ за заселниците. Спокойното течение и огромният дебит на Мисисипи и притоците й позволили на множество американци да проникнат все по-навътре в земите на местните индианци и да ги обявят за свои. На езика на оджибуей означава "Голямата река".


Река Илинойс, или Илиной, отново дължи името си на френско произношение – този път на местна дума, която означва „той говори правилно.“ Това било името на племе и конфедерация от племена, която заварили първите европейци. Реката пресича щата със същото име, и се влива в Мисисипи малко преди Мисури в близост до Сейнт Луис. За първите френски трапери и заселници представлявала безценна връзка между Големите езера на север и богатото търговско пристанище Нови Орлеан (Ню Орлийнс) на бреговете на Мексиканския залив.

Селище на Илиной


Като стана дума за Мисури – град Канзас не се намира нито в щата Канзас, нито на река Канзас, а в щата Мисури и е разположен на реката със същото име. Река Мисури е най-дългата река в Северна Америка. В комбинация с Мисисипи образува четвъртата по дължина речна система в света. Името й отново идва от название на местно племе. На езика маями-илиной думата „уимисурита“ означава „този с издълбаните канута“. Членовете на самото племе мисури наричали себе си „народа от устието“.


Както може би забелязвате, европейците не се интересували много-много от собствените етноними на племената и доста често ги кръщавали с имената, с които ги наричали други вражески народи. Такъв е случаят и с „айова“ – така французите чули думата, която индианците дакота използвали за съседите си. Означава "заспал, ленив човек".  Реката със същото име е ценна дестинация за спортен риболов.


Щатът Кентъки е кръстен на реката, която се влива в река Охайо. Кентъки преминава през известната историческа област Блуграс, на която най-вероятно е кръстен популярният музикален стил.


Река Охайо е притокът на Мисисипи с най-голям дебит в рамките на САЩ. Името си дължи на индианците Ирокуа, които били начело на една от най-мощните протодържави в навечерието на европейското заселване, и означава „добра река“. Множество местни цивилизации се зародили в долината на Охайо и в продължение на хилядолетия била важна транспортна артерия. Американците я използвали, за да проникват на запад, в посока Мисисипи.


Най- големия приток пък на Охайо е река Тенеси, дълга над 1000 километра. В миналото била известна под много имена, сред които и „реката на чероките“. Днешното си име дължи на Танаси, индианско селище, потопено от язовир.


Река Минесота дължи името си на езика на сиуксите и означава „води с цвета на облачно небе“. Освен поетичното име всичко останало, свързано с реката е по-скоро скучно.


Името на река Уисконсин пак дължим на французите и тяхното сериозно недочуване – най-вероятно има общо с думата „месконсинг“ от алгонкинската езикова група, чието значение е " червенее“ , тъй като бреговете й са от червен пясъчник. Още 10 000 хиляди години преди нашата ера край Уисконсин имало човешки поселища. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар