вторник, 20 април 2010 г.

Нашествието на дивите гълъби


Авторката на „Магия за обич” Луиз Ърдрич е едно от най-ярките и самобитни имена в сериозната американска литература днес. Потомката на индианци от племето оджибуей, на французи, германци и американци създава оригинални и незабравими картини от американския живот, които удивително напомнят магическото писане на Маркес и мощните земни ритми на Фокнър.

„Нашествието на дивите гълъби” започва с кърваво престъпление. През 1911 г. в покрайнините на индиански резерват е избито фермерско семейство. Хайка разярени бели мъже линчува четирима индианци. Един от тях обаче оцелява, а истинският убиец остава неизвестен и ненаказан.

Смъртта на невинните продължава да мъчи жителите на градчето Плутон поколения наред. С годините потомците на жертвите и убийците осъзнават, че животът им се е преплел по безброй неочаквани начини, а любовта и странните обрати на съдбата постепенно засенчват, но не прогонват докрай призрака на миналото.

Като опитен диригент Луиз Ърдрич събира мелодиите на миналото и настоящето в удивителна симфония на човешката душа, която в крайна сметка е способна да се пребори с болките и страданията, да поеме всички радости на живота и да се завърне към времената, когато небето е било изпълнено с гълъби.

„Въображението и творческата сила на Луиз Ърдрич са достигнали своя зенит. „Нашествието на дивите гълъби” е нейният зашеметяващ шедьовър.”

Филип Рот

Няма коментари:

Публикуване на коментар