сряда, 7 април 2010 г.

Гласът на орела том втори



"Да бъдеш индианец не е въпрос на процент от кръвта, а Път в живота."

Арчи Куцият Елен

"Гласът на Орела" е вторият алманах от едноименната поредица, чието начало бе поставено от Българското общество по индианистика през 2001 г. Очаква ви нова среща със северноамериканските индианци, с техните практики и духовни учения. Онези, които вече са минавали по индианските пътеки, знаят, че посланията и начинът на живот на ирокезите, оджибуеите, чернокраките, не-персе, манданите, лакота, шайените, поуните, кайова, апачите, хопите, чероките и стотиците други коренни американски народи изграждат една богата, никога непрекъсвала традиция, отворена към сърцето на всеки, пожелал да почерпи от нейната мъдрост и сила. Тези, за които срещата с "Гласът на Орела" ще бъде първа, ще останат очаровани от суровата красота на една далечна, но и някак близка по дух действителност, в която на почит е личната сила (медицина), стига тя да не бъде използвана единствено за собствена облага.

Вторият алманах поставя акцент върху индианските разбирания за войната. В тази връзка сме отделили внимание на воинските общества на племената от Великите северноамерикански равнини, на военните регалии, на коня - животно с огромно значение в традиционния живот на голяма част от американските индианци. Култивирането на воински умения и воденето на самите бойни действия също имат мистични предпоставки, като най-същностен техен елемент е придобиването на свещена сила - т. нар. "медицина". За коренните американци всичко в заобикалящия свят се изявява чрез тази сила и колкото повече личната медицина расте, толкова взаимодействието на човека с другите хора, с животните и растенията е по-интензивно и значещо.

По-пацифистично настроените пък ще намерят материали за индианските танци, за езика нa знаците и индианските игри. Новият "Глас на Орела" ще ви запознае с двама бележити "бели индианци" - Реджиналд и Гладис Лойбин. От страниците на алманаха завладяват с неповторимия си колорит творби на автентичния индиански фолклор; поместени са също и произведения на съвременната коренна американска литература. Отделено е внимание на множество други теми и въпроси, свързани с традиционния индиански начин на живот и световъзприемане. "Гласът на Орела" е книга, подготвена не толкова от изследователи, колкото от последователи на индианската култура - затова вярваме, че тя ще зарадва и вдъхнови всеки, който търси своите важни отговори и съкровени пътища... или просто нещо различно.

Книгата вече я няма по книжарниците, но затова пък който има желание, може да си я поръча от нас. Все още има доста бройки. Цената е 7 лева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар