неделя, 12 април 2009 г.

Индианците- все по-зависими от дрога
Тревожни са данните, че разпространението и злоупотребата с наркотици все повече нараства в индианските територии. Наркотичната зависимост сред американските индианци е най-висока в сравнение с другите етнически групи, населяващи континента. Това се дължи до голяма степен на безработицата и бедността в преобладаваща част от резерватите. Трафик-бизнесът е една от най-доходоносните дейности в тези условия.

Като цяло в резерватите най-достъпна и популярна е марихуаната. Употребата на метаамфетамини е нараснала с 60 % в периода 2002-2006, а кокаинът, хероинът, MDMA също се оказват достъпни в различни нива. Също така се наблюдава злоупотреба с предозиране на лекарства.

В дистрибуцията на незаконни наркотици често участват афроамерикански или азиатски криминални групи. По-обезпокоителното е присъствието на местни улични банди, които се навъртат около обществените събития, казината и панаирите и снабдяват жителите с нелегална дрога. Често те се причина за насилствени прояви и сблъсъци с полицията вътре и вън от резервата. Причината за висока престъпност са, от една страна, трафикантите, които се опитват да улеснят операциите си и от друга, наркозависимите, които отчаяно се опитват да задоволят наркотичния си глад. Наркотици са замесени и по отношение на най-разпространената криминална проява, за която постоянно постъпват оплаквания в полицейските участъци – домашното насилие и сексуалната злоупотреба. Най-силно засегнати са резерватите, разположени в близост до границата с Мексико (Тохоно О'одхам) и Канада ( Сейнт Риджъс Моухок). Те са основните центрове, снабдяващи дистрибуторите от всички индиански резервати.

Като цяло няма изгледи положението да се промени за добро в близко бъдеще. Повечето резервати продължават да бъдат в капана на бедността и депресията. Липсват всякакви финансови ресурси, както и управнически потенциал, с който местните да се справят с тази сериозна заплаха, подриваща устоите на обществото. В резултат на това, зависимите сред коренните жители ще се увеличават, а с тях ще се разширяват трафик-мрежите и пласирането на нелегални наркотици.

Няма коментари:

Публикуване на коментар