четвъртък, 6 април 2017 г.

КУЛТУРИ - ШАМАНИ - ЗНАЦИ




Михай Хоппал
КУЛТУРИ - ШАМАНИ - ЗНАЦИ
ИК Огледало, София, 2016

Професор Muxaй Хоппал е унгарски фолклорист и етнолог, един от водещите изследователи на шаманизма и създател на етносемиотиката, автор на поредица от филми за шаманизма сред сибирските народи, Корея, Китай и др.
Сборникът съдържа научни статии и тезиси на М. Хоппал, в които се разкрива същността на шаманизма, значението на шаманската болест и инициационните обреди, доказва се ползата от изследването на вярванията, митовете, фолклорните традиции, направен е опит за бъде разшифрован езикът на надгробни знаци, както и връзки между писмените повествования и оперативната човешката памет. Представени са и разяснени основополагащи понятия и методи на работа в авангардни направления от модерната антропология и етносемиотиката.

„Днес шаманизмът изживява своя Ренесанс. Той се проявява в най-разнообразни форми. От една страна, след дълго мълчание шаманизмът се е възродил там, където първоначално е бил част от народната култура. За тези народи шаманизмът се явява важна опора при възраждането на етническото самосъзнание. От друга страна, в градовете се създава доста модерен "урбанистичен" шаманизъм. За разлика от днешния егоистично-материалистичен поглед върху света, обновеният шаманизъм притежава подчертано алтруистична идеология, предлагаща алтернативен начин на живот, безплатно самолечение и различни позитивни програми за съществуване."

М. Хоппал

Няма коментари:

Публикуване на коментар