вторник, 4 април 2017 г.

Индианците от Големите равнини - лекция на Любомир Кюмюрджиев



В Конферентната зала на Софийския университет журналистът Любомир Кюмюрджиев изнесе лекция на тема "Свещените кръгове. Индианците от Големите северноамерикански равнини". Лекцията бе посветена на традиционната култура на различни индиански племена. Събитието бе организирано от Катедра „Етнология“ на Историческия факултет на Университета.

По време на увлекателната си лекция Любомир Кюмюрджиев обърна внимание на разликите между образа на индианците от прериите, наложен от приключенските романи и филми, и действителните измерения на тяхното минало, вярвания и обичаи, ежедневен и ритуален живот. Той проследи още заселването и миграциите на различните племена в Големите равнини, оформянето на класическата прерийна култура и нейните подгрупи, ролята на мъжа и жената в традиционното прерийно общество и стопанския живот на племената. Любомир Кюмюрджиев представи воинските традиции, военните, религиозни и стопански общества вътре в племето, властта на вождовете и социалното управление, основните религиозни вярвания и церемонии.

Присъстващите имаха възможност да научат повече за ролята на белия човек за западането и края на традиционния живот на племената от Големите равнини, въвеждането на системата на резерватите и на училищата-пансиони за индианци и борбата на коренните американци за човешки права и граждански свободи.

------
Любомир Кюмюрджиев е роден през 1965 г. В момента е журналист и редактор в сп. National Geographic-България. Завършил е специалност „Българска филология“ в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работил е като учител по български език и литература, преводач и редактор на книги, включително на повечето от публикуваните през последните десетилетия на български език преводни творби за историята и културите на северноамериканските индианци - "Подиграващият Враните" от Томас Майлс, "Седемте видения на шамана Бизоновата Шатра" от Фред Гоун, "Митове и легенди на северноамериканските индианци" от Ричард Ърдоус и Алфонсо Ортис, "Силата да лекуваш" от Марк Сейнт Пиер и Тилда Дългия Войник и др. Любомир Кюмюрджиев е съставител на сборника с изказвания на някогашни и съвременни индианци "Ти и Земята сте едно“. Той е един от основателите и председател на първото и единствено досега у нас Българско общество по индианистика "Орловия кръг". Посещавал е САЩ и Канада, където е живял сред индианци от племенните конфедерации лакота и чернокраки. Поддържа връзка и с представители на други племена, както и със специалисти по история и традиционни култури на северноамериканските индианци от САЩ и Европа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар