вторник, 22 октомври 2013 г.

"Бизони край Дунава" на Симеон Гаспаров




Симеон Гаспаров, който от 1997-а живее в Чикаго, стана по-познат в България с романа си "Врати от небеса или когато Джими Хендрикс беше българин", който излезе у нас през 2010 г. ("Сиела"). Журналистът и автор на стихосбирката "Театър на неабсурда" (1994 г.) си дойде за премиерата на новия си роман "Бизони край Дунава" ("Пергамент"), която ще бъде на 23 октомври от 17.30 ч в Американския център на Столична библиотека."

  Оцеляла ли е и как изглежда обетованата земя в XXI век? На този въпрос се опитва да отговори романът на Гаспаров чрез съдбите на двамата главни герои - дете на социалистическа София от 80-те години на миналия век, емигрант в САЩ, и вожд на индианско племе, който срича български. "Идеята ми дойде от интервю, което правих с такъв индианец в моята работа за благотворителни организации. В книгата един в друг се оглеждат Чикаго, бежанските лагери и индианските резервати, рок музиката и митологията на коренните североамериканци, носталгията по детството и скепсисът на "порасналия" съвременен човек", разказва авторът.

 Тази творба е за онази България, изправена на кръстопътя на промените на ХХ и драмата на едно обикновено българско семейство, станало неволна жертва на системата, която мнозина вече са забравили. Но също така е и книга за другата Америка - невидимата от лъскавите списания и реклами. Америката на индианските племена от резерватите, на потъналите в бедност и безпътност първи жители на тази земя, на хората от гетата на Чикаго и детските улични банди в тях. В този роман притча трагедията и комедията вървят успоредно.

 Преди време, когато представих първия роман на Симеон Гаспаров, той сподели, че подготвя нов и ми обясни: "През 1999-а бях приет в Американския корпус, който работи за бедните. Всъщност аз затова навремето избрах и професията на журналиста - за да дам глас на тези, които искат да изкажат своята болка и да бъдат чути." С "Бизони край Дунава" авторът отново прави същото.

------
Книгата на Симеон Гаспаров “Бизони Край Дунава” е творба, в която трагедията и комедията съпътсват читателите от самото й началото, та до последният й ред. Написана като две, на пръв поглед напълно отделни, независими една от друга книги, които се сливат накрая в едно цяло, “Бизони Край Дунава” е произведение, което ни кара не само да останем винаги млади, да търсим и да намираме доброто в себе си и в света край нас, но ни кара също да не преставаме да мечтаем.

Първата книга е за онази България, изправена на кръстопътя на промените от края на 80-те г. на ХХ и драмата на едно обикновено българско семейство, станало неволна жертва на системата, която мнозина вече са забравили. Всичко в тази книга е пречупено през мирогледа на шестгодишният Наско от София, който по един невинен, чист, детски начин, ни разказва за живота си и събитията от онова време така, че да ни накара едновременно и да страдаме, и да се смеем от сърце. Принуден да имигрира през 1987 г., Наско преминава нелегално през границата с родителите си, достига Америка, където вместо да намери своята “американска мечта”, попада в чикагското гето и светът на детските улични банди.

Втората книга в “Бизони Край Дунава” е с 15 години разлика от първата. Тази книга е за другата Америка. За невидимата от лъскавите списания и реклами Америка. Америката на индианските племена от резерватите. На потъналите в бедност и безпътност първи жители на тази земя и за изгубилите всичко в настъпилата световна криза, обикновени хора на Америка.
Тази част от повестта е романтична хроника, за съдбата на един благороден индианец – Джо Изправената Мечка от племето Лакота, който пътува през прериите, за да се срещне с някой, който скоро ще пристигне от България на международното летище в Чикаго. Заради тази среща, Джо Изправената Мечка е научил дори и български, който го практикува през цялото време.

Каква е връзката между историята на Наско от София и последният вожд, от клана на Изправените Мечки от племето Лакота – Джо Изправената Мечка и с кой от България има той среща на летището в Чикаго, ще се разбере в последните части на книгата, когато всичките истории се сливат в едно цяло. Като в свещения кръг на живота и вечността.

“Бизони край Дунава” е книга, вдъхновена от реални събития и лица.

Няма коментари:

Публикуване на коментар