* По онова време царевицата е била 10 пъти повече, отколкото сега, а индианците са отглеждали повече от 60 сорта царевица - бяла и жълта, а още синя, червена, шарена и дори черна.
* Черната или морава царевица е особено лечебна. Съдържа антоцианини ( водоразтворими лилаво-сини пигменти в растенията) и фенолни вещества, както и други, важни за здравето фитохимикали. Концентрацията на флавоноиди в мóравата царевица е по-висока дори от тази в боровинките.
Подпомага намаляването на холестерола.
Бори се със затлъстяването и диабета.
Понижава кръвното налягане.
Стабилизира и защитава вените и артериите.
Подпомага доброто кръвообращение.
Укрепва имунитета.
Силен антиоксидант, който забавя процеса на стареене. Предпазва от дегенерация някои клетки на тялото. * Колумб открива и донася семена от царевица в Европа през 15-ти век след пътуване до Перу. В днешно време най-големият производител на царевица в света са Съединените щати.
* Европейците се научават да приготвят царевични питки, качамак, както и пуканки именно от коренното население.
* Брой на редовете на един кочан е винаги четен. Обикновено царевичният кочан е от 8 до 22 реда. А жълтите зрънца, подобни на мъниста, достигат до 1000.
* Средният мексиканец консумира 90 кг царевица годишно. Около 40 килограма изяжда американецът, а индиецът – 15.
* Царевичният кочан, престоял 6 часа при стайна температура, губи до 40% захар.
* Площта на земята, заета от царевичната реколта, е на второ място в света. Царевица се отглежда на всички континенти с изключение на Антарктика.
* Царевицата съдържа 26 елемента от Менделеевата таблица и не губи полезните си свойства, дори когато е консервирана.
* Съдържанието на калории в 100 гр царевица е 325.


Няма коментари:
Публикуване на коментар