вторник, 14 февруари 2012 г.

Дилма Русеф "гради" Бразилия за сметка на индианците


Дилма Русеф, президентът на Бразилия - не й трябваше много да си покаже рогата. Пролича си, че е българка, даже генетично трябва да носи нещичко от партия ГЕРБ в себе си, щом подобно на тях е решила да гради Бразилия на принципа на разрухата.

Докато вестниците и телевизията организират дебати за живота и смъртта на разни известни личности, Дилма подписа смъртната присъда на всички индиански общности по поречието на Амазонка, след като одобри изграждането на огромна водноелектрическа централа (трета по големина в света!). По официални данни язовирът ще наводни район от 500 кв. км или над 400 000 хектара гори. Повече от 40 000 индианци ще трябва да намерят друго място за живеене.
Естествената им среда на живот ще бъде унищожена и обезлесена, както и много животински видове ще загинат при строежа.

Въпреки, че близо 200 амазонски индианци в традиционно облекло връчиха в град Бразилия на президентката Дилма Русеф подписка, подкрепена от 500 000 души, с призив към нея да анулира строежа на язовира „Бело Монте“ в Амазония.
"Не искаме „Бело Монте“. Този язовир ще е вреден за населението и горите ни", не спираше да крещи Раони, вожд на племето Каяпо, с боядисано в черно и червено лице, носещ жълти пера на главата и плочка на долната устна.

Въпреки индианските молби, подкрепени от хиляди еколози, от католическата църква и известни личности като режисьора на "Аватар" Джеймс Камерън, които публично се противопоставиха на строежа на язовирната стена на река Хингу в амазонския щат Пара.

Въпреки всички световни усилия да се спре поредната човешка глупост, язовирът на стойност 11 милиарда долара ще бъде построен и ще стане третият по големина в света с 11 000 мегавата след язовира „Трите клисури“ в Китай (18 000 мегавата) и язовира „Итайпу“ на границата на Бразилия с Парагвай (14 000 мегавата).Общо 60 централи са замислени по поречието на река Амазонка, чиито строеж ще застраши екоравновесието в района.

Каквото и да кажем и напишем, долната снимка наистина говори повече от всички думи на света…

2 коментара:

 1. Отговори
  1. Това е ужасяващо...
   И аз нямам думи...
   Напълно окончателно ли е? Вече няма никакъв шанс да се отмени това безумно решение?
   Това е... не знам...
   Изведнъж герберите ми се видяха душички...

   Изтриване